Din chihuahua - Royal Canin

Rasespesifikke behov

Høy selvtillit og mye sjarm… i en liten forpakning

chihuahua-puppy

Selv om man er liten, kan man saktens ha en stor personlighet. Dette vet du som er stolt eier av en minst like stolt chihuahua. Men visste du at hunden din har spesielt sensitive tenner? Eller at aztekerne mente chihuahuaen var en hellig hund – og anså den vesle skapningen som et godt varsel?

Den lilla chihuahuaens nøyaktige opprinnelse er ukjent. Men vi vet at den er oppkalt etter et område nord i Mexico og at den hadde en spesiell posisjon i aztekernes kultur og religion.

 

Enkelte mener at chihuahuaen ble benyttet som offergave til solguden. Andre mener at hunden ble kremert sammen med sin avdøde eier, siden chihuahuaen på dette viset kunne hjelpe sin eier i etterlivet. 

chihuahua_color

En ekte byhund

Chihuahuaen er ikke bare verdens minste hund – den er også en ekte storbyhund. Den trives kjempegodt i en leilighet, så lenge den får utløp for sin aktive personlighet. 

Som mange andre byboere er den livlig og ikke redd for å stikke seg frem. Tvert imot. Men utenom tendensen til å være litt selvopptatt, så er chihuahuaen en smart og svært lojal følgesvenn. 

Vær en smule ekstra oppmerksom

Siden 1980-tallet da man begynte å delta med chihuahuaer på hundeutstillinger i USA, har rasens popularitet økt kraftig. Kanskje henger det sammen med at den er så enkel å ta med seg, med en mankehøyde på 15-23 cm og en vekt på 1-3 kg? Den uvanlige anatomien trenger imidlertid spesiell omsorg.

Det er ikke uvanlig at en chihuahua blir over 15 år gammel. Det er derfor viktig å være oppmerksom på eventuelle hjerte- og luftveisproblemer, som frem for alt er lidelser som eldre dyr får. Rasen har også sensitive kjever og tenner, som gjør at hunden har økt risiko for dårlig munn- og tannhygiene. Med regelmessig tannbørsting og ved å bruke et skreddersydd fôr, kan du redusere risikoen for at hunden din får problemer med tannstein og plakk. 

chihuahua_color2

Ivrig etter å ta fatt på livet

Chihuahuaen er livlig og ivrig – også i den første vekstperioder som danner grunnlaget for hundens fremtidige helse. På bare åtte måneder tjuedobler valpen fødselsvekten sin – og den er da fullvoksen i størrelse. En eksplosiv vektøkning kombinert med rasens lille kjeveparti og spede kroppsbygning, stiller høye krav til valpens fôr.

Valpens immunsystem er ikke ferdig utviklet når den ikke lenger får de viktige antistoffene fra morsmelken. Derfor trenger den et fôr som kan hjelpe den med å fullføre utviklingen av både immunforsvar og muskler. Fôret må også være spesielt tilpasset overgangen til fast føde og støtte chihuahuaen i denne prosessen. Valpen er verken i stand til å ta opp store mengder fôr om gangen eller fordøye stivelse, derfor krever overgangen til fast føde stor oppmerksomhet. Valpen skal legge på seg – men ikke for mye og for tidlig. Det ville nemlig kunne føre til en svekket beinstruktur.

Appetitten til både valpen og den voksne hunder varierer mye, og hunden trenger derfor et fôr med høy smakelighet. Chihuahuaen har i tillegg dårligere luktesans enn de større hundene. Dette stiller store krav til fôrets smak.

Samtidig er dette en svært aktiv hund som forbrenner mye energi, så ny energi må også tilføres gjennom fôret.   

Det ligger mange års forskning og stor respekt for de ulike hundenes forskjellige behov bak Royal Canins skreddersydde ernæringsløsninger til rasehunder – Breed Health Nutrition. I denne fôrserien finnes det fôr til både voksne chihuahuaer og valper. Fôrkulene er utformet spesielt til chihuahuaens små kjever og inneholder proteiner av høy kvalitet. Fôret bidrar også til å styrke fordøyelsen og fremme god avføring. Og dette legger grunnlaget for det viktigste av alt – en sunn og glad hund!    
 

Les mer om fôret Chihuahua Adult

Les mer om fôret Chihuahua Junior

  • facebook
  • youtube