Hunderasenes forskjellige næringsbehov - Royal Canin
Hjem Om hunden Hunden Rasespesifikke behov Hunderasenes forskjellige næringsbehov

Rasespesifikke behov

BHN_landingsside

Alle hunderasene våre er forskjellige og har sine helt unike egenskaper og behov. Selv om alle lett kan se at det er stor forskjell på en chihuahua og en schäferhund, er det ikke alle som tenker over at dette også betyr at disse to hunderasene ikke bør spise det samme fôret. Hvordan de forskjellige hundene skal se ut og hvilke unike atferdsmessige egenskaper de har, blir definert i rasestandarder som benyttes som referanse på utstillinger og i konkurranser.

Unike egenskaper krever unik ernæring

Hunderasene skiller seg fra hverandre i størrelse, pelstype, kroppsbygning og atferd. Alle disse forskjellene gjør at hver hunderase har unike næringsbehov. Her er noen eksempler som illustrerer nettopp slike unike egenskaper og behovene dette skaper.

 • Yorkshire terrierens svært tynne og silkemyke pels vokser konstant. Dette krever et kosthold med fettsyrer av høy kvalitet for å vedlikeholde pelsen.
  I tillegg trenger hunden proteiner som er rike på fosfor for å fremme omdannelsen til keratin som støtter hårtilveksten.
   
 • De spesielle kjevene til den franske bulldoggen trenger fôrkuler som er designet slik at størrelsen og formen deres gjør det lett for hunden å plukke opp fôret. Samtidig må fôrkulene oppmuntre hunden til å tygge for å fremme god tannhygiene.  
    
 • Labradorer, som er kjent for å legge på seg, trenger et fôr med lavt kaloriinnhold. Fôret må også bidra til å redusere sultfølelsen. Dette kan gjøres ved å velge en gjennomtenkt form på fôrkulene, slik at volumet i magen til hunden øker uten at kaloriinntaket går opp.
   
 • Muskuløse og kraftige hunder, som schäferhunden, belaster ofte leddene sine maksimalt. De trenger derfor et fôr som er rikt på næringsstoffer som styrker skjelettet og leddene.
    

Næringsbehovet varierer med alderen

Næringsbehovet varierer også etter hvor gammel hunden er. En valp som skal vokse seg stor, har et helt annet næringsbehov enn for eksempel en voksen hund som ikke er spesielt aktiv, eller en eldre hund.

Unge hunder har fortsatt et svært sensitivt fordøyelsessystem. Det er enkelte næringsstoffer som valpen fremdeles ikke kan håndtere mye av, som for eksempel stivelse. Fôret må derfor bestå av lettfordøyelige proteiner som bidrar til å fremme god fordøyelse og gir en effektiv utnyttelse av næringsstoffene i fôret. For at valpen skal ha god helse trenger den også å få tilført antioksidanter (taurin, lutein, vitamin C og E) samt omega-3 og andre viktige fettsyrer.

En rase + en alder = et unikt fôr!

I over 40 år har Royal Canins ernæringsspesialister og veterinærer jobbet sammen med oppdrettere som har mye kunnskap om hunderaser. Akkurat som oppdretterne har Royal Canin fokus på kunnskap og respekt, og vi legger vekt på næringsmessig presisjon. Med unike former, sammensetninger, teksturer og størrelser er fôrene i Breed Health Nutrition fra Royal Canin mye mer enn bare hundefôr. Våre skreddersydde ernæringsprogrammer imøtekommer de unike ernæringsbehovene til hver enkelt hunderase.  

Se våre rasespesifikke fôr til hund her 

 • facebook
 • youtube