Senior helse

Endrede behov

NÅR BEHOVENE ENDRES

De fleste katte- og hundeeiere vet at det er viktig å velge et fôr til kattunger og valper som er tilpasset de unike behovene til dyr som vokser. Men det er ikke så mange som tenker på at eldre katter og hunder også får andre ernæringsbehov med alderen.

I dag opplever vi at katter og hunder lever lengre og sunnere liv enn tidligere. Dette skyldes blant annet at både fôret og veterinærmedisinen har blitt bedre. Alle som har et kjæledyr, er glade for den ekstra tiden med dyret, men hva innebærer egentlig aldringen for kjæledyret ditt? 

ALDRINGSPROSESSEN

Aldring er en individuell prosess som skjer langsomt, og det er nok hovedgrunnen til at vi ikke merker så mye til den. Aldringsprosessen begynner med endringer i cellene – som er en naturlig del av livet. Selv om ikke aldring er en sykdom, er det mange sykdommer som blir mer vanlig etter hvert som kjæledyret blir eldre. 

Aldringsprosessen kan deles i to trinn. Tabellen nedenfor viser til hvilken tid katter og hunder når de forskjellige aldringsstadiene. På trinn 1 forbereder dyrets kropp seg på å bli eldre. Her kan vi hos noen dyr allerede oppleve mindre endringer, som nedsatt nyrefunksjon eller leddproblemer. På trinn 2 kan vi tydelig se at dyret er eldre på grunn av for eksempel muskeltap eller grå pels, og det er ikke unormalt at dyret opplever redusert nyrefunksjon eller problemer med leddene. 

  Katt Små hunder Mellemstore hunder Store hunder
Trinn 1 7 år 8 år 7 år 5 år
Trinn 2 12 år 12 år 10 år 8 år

 

SYNLIGE SYMPTOMER

Aldring kommer til uttrykk på forskjellige måter hos forskjellige individer, og synlige symptomer på aldring kan være endringer i pelsfarge- og tekstur, redusert muskelmasse og stivhet. En normal indikasjon er at dyret ikke lenger er så aktivt som det har vært tidligere. Du kan også se at katten eller hunden sover lengre og har litt problemer med å reise seg opp etter at den har ligget i ro over litt tid.

I takt med at sansene, som lukt- og smakssansen, blir svakere, er det vanlig at katter blir noe mer kresne når det gjelder fôret. Hvor sunne tennene er, er avhengig av hvor godt du som eier steller dem. Men med høyere alder kommer også en høyere risiko for å utvikle tannstein og andre tannproblemer. Både katter og hunder kan begynne å reagere annerledes på situasjoner de ellers er vant til, og de kan bli mer sensitive overfor stress og endringer i omgivelsene.

 

USYNLIGE SYMPTOMER

I tillegg til de synlige symptomene skjer det også en del usynlige prosesser i kroppen etter hvert som alderen øker. Disse prosessene kan vi ikke se, men det er likevel viktig å være oppmerksom på dem, spesielt når vi velger fôr til eldre katter og hunder. De usynlige symptomene kan sammenlignes med den delen av et isfjell som befinner seg under vannoverflaten. Hos eldre dyr opplever vi ofte en forverring i nyrefunksjonen. Åndedrettet og pustemønsteret kan endre seg, immunsystemet kan bli svakere og eldre dyr har ofte et mer følsomt mage- og tarmsystem. Til sammen fører dette til at eldre katter og hunder er mer utsatt for sykdommer enn yngre dyr. 

 

ENERGIBEHOVET

Energibehovet endres også med alderen. Hos katter reduseres energibehovet langsomt etter at katten er rundt 1 år og frem til den er cirka 7 år. Deretter forblir energibehovet stabilt frem til katten er omkring 12 år gammel. Deretter har ofte katter vansker med å holde på vekten, og de trenger derfor mer energi enn før. Hos hunder er det snarere motsatt. Med alderen reduseres energibehovet som et resultat av en mindre aktiv livsstil. Det er viktig å være klar over dette for å forebygge overvekt. Også evnen til å fordøye og absorbere næringsstoffer endrer seg fordi mage- og tarmsystemet eldes.

 

RIKTIG ERNÆRING

For å imøtekomme ernæringsbehovene til eldre katter og hunder har senior-fôrene våre et presist energiinnhold. Fôret inneholder også antioksidanter som støtter cellene, samt lettfordøyelige proteiner av høy kvalitet, som bidrar til å bevare muskelmassen.

Fôrene til eldre katter inneholder dessuten ekstra antioksidanter så vel som aminosyren tryptofan som har en stabiliserende virkning på katter med endret adferd forårsaket av høy alder. Tryptofan er en forløper til serotonin som er et signalstoff i hjernen. Dette stoffet er svært viktig for helsen og velværet, samt for evnen til å håndtere følelser som angst og frykt.

   

PRODUKTER TIL ELDRE HUNDER

  • facebook
  • youtube