Hjem Om hunden Hunden Arbeidshunder Førerhunden: fra leken valp til spesialtrent servicehund

Arbeidshunder

Førerhunden: fra leken valp til spesialtrent servicehund

Førerhunden: fra leken valp til spesialtrent servicehund

Har du eller familien din noen gang vurdert å bli fôrvert for en førerhundvalp? Det er mange forskjellige årsaker til hvorfor noen tar på seg denne oppgaven. Noen gjør det for å prøve hvordan det er å ha hund for en periode, noen ønsker ikke å binde seg for flere år med hundehold og noen gjør det rett og slett for å hjelpe førerhundskolene med den viktige jobben de gjør. Uansett hva årsaken for å skaffe en førerhundvalp er, er det viktig å huske på hva det lille sjarmtrollet skal bli som voksen.

Tone Mathisen har tidligere vært fôrvert og har nå selv blitt en erfaren førerhundbruker. Dermed har hun fått et godt bilde av både det å være fôrvert og av å benytte seg av det endelige resultatet – en førerhund.

Som fôrvert kan man kanskje oppleve at regler som blir gitt, og anbefalinger fra førerhundskolen, er strenge. Men som førerhundbruker vil jeg gjerne dele noen hverdagsglimt som gir et lite innblikk i hvordan det valpene lærer hos fôrverten speiler seg i hundens videre liv som førerhund. Selvsagt gjør treneren også en viktig profesjonell trening av hundene, men alt de lærer som små; det sitter spikret og har en mening.

Ved påkledning har hunden forventninger til tur og nye opplevelser. Da er det viktig at den kan være i ro. Når vi slipper å «roe ned» før vi kommer i gang, øker det kvaliteten på jobben hunden vil kunne utføre. Vel ute, må det luftes. Her er det viktig for meg at hunden har lært å gjøre fra seg uten å måtte snuse rundt en halv times tid først, da jeg ofte skal rekke buss eller tog. Noe luftetid beregner jeg bestandig, men hunden bør ha et så godt innarbeidet system på lufting som mulig.

På vei til bussen kan vi komme utfor en rekke utfordringer. Vi passerer tre katter. Nå er jeg glad for at hunden min har lært at katter ikke skal jages. En flokk fugler, hun kikker litt, men litt kremting fra meg får fokus tilbake på jobben. En mann som klatrer i en stige. Hun har sett slikt før og bryr seg ikke. Vi skal forbi en skolegård med en guttegjeng som leker med skateboard. I seg selv nok av lyd og bevegelse til å gjøre de fleste hunder nysgjerrige. Dette har hun også sett før. Ballplassen. Heldigvis har ingen lært hunden min at fotball er et lovlig leketøy. En ball er tilsynelatende uskyldig, men for en førerhund er dette farlig moro. Jeg ser for meg meg selv i fritt stup etter hund og ball og er så glad for at fôrverten forsto at ball ikke var et egnet leketøy.

Nede ved bussholdeplassen har folk lagt fra seg matpakker og rester av mat stort sett overalt. Dette vet jeg kun fordi en forbipasserende kommenterer rotet. Heldigvis har hunden min lært at hun ikke skal spise fra bakken. Lurt, spesielt siden man aldri vet hva de får i seg. Dessuten kan hunden bli syk! En syk førerhund er noe av det verste man kan tenke seg.

 

Av: Lin Lønnqvist, Royal Canin

  • facebook
  • youtube