Hjem Om hunden Hunden Livet med hunden din Daglig stell av hund

Livet med hunden din

Daglig stell av hund

Daglig stell av hund

Når den er blitt en del av familien, vil hunden trenge stell. Noe skal gjøres daglig, andre ting sjeldnere, avhengig av rase, alder og pelstype. Alle hunder trenger å få grunnleggende opplæring, for å sikre at de er godt balanserte mentalt, og for å minimalisere jobb og anstrengelser for alle dem som hunden deler hjem med.

Den nye eieren bør forberede en liten «velkommen hjem-pakke», som inneholder alt det den nye valpen eller hunden behøver, halsbånd, bånd og to skåler, èn for mat og èn for vann. Det anbefales skåler i rustfritt stål eller keramikk, fordi de er enkle å rengjøre, og noen hunder er allergisk mot plast. Skålene skal alltid være rene, uansett materiale. Hunden må alltid ha tilgang til rent drikkevann.

Hundens pels bør børstes flere ganger per uke, avhengig av hvilken type pels den har. Dette er mye mer enn bare et spørsmål om hygiene, fordi det gjør at eieren kan se etter sår og parasitter. Samtidig styrkes båndet mellom hund og eier, og hierarkiet opprettholdes.

Fôringstid er en viktig del av dagen. Fôr-mengden bør tilpasses hundens størrelse, alder og aktivitetsnivå. Mellom 3 og 8 måneder kan antall måltider reduseres fra tre til to om dagen. Når hunden er voksen kan den fôres èn eller to ganger per dag. Store og gamle hunder kan med fordel fôres to ganger per dag. Dette for å redusere risikoen for oppblåst mage eller magevridning og avhjelpe fordøyelsen. Man bør unngå konkurranse mellom hunder under fôringen, og hver hund bør ha sin egen matskål.

Hunden er underordnet i hierarkiet, noe som betyr at den ikke får knurre om eieren berører matskålen. Dette er spesielt viktig hvis familien har barn. I begynnelsen er det også viktig å avbryte måltidet ved å løfte skålen, og be valpen sitte før du setter ned matskålen igjen. Valpen må lære at den ikke får spise før eieren gir kommandoen. Denne opplæringen tar mye tid. Med tanke på hunders enorme appetitt, er det avgjørende for at hierarkiet skal opprettholdes, og for at man skal kunne fjerne fremmedlegemer eller gift fra hundens munn, hvis nødvendig. Mat bør ikke gis hunden utenom de fastsatte fôringstidene. Det kreves selvfølgelig at alle familiemedlemmer følger opp dette.

Hunder er sosiale dyr, noe som betyr at de trenger selskap av andre dyr, og de må få lov til å utforske. Enten hunden bor i en leilighet eller et hus, vil den ikke være tilfreds hvis den kun får fem minutter til å gjøre sitt fornødne ute under TV-reklamen, eller om den er stengt inne i hagen hele tiden. Hunder trenger minst en times luftetur per dag hvis de skal få utløp for energien, og ikke ta den ut på møblene. Dette gjør også at de blir kjent med de andre hundene i nabolaget, og danner en slags reserveflokk. Et aktiv hund, for eksempel en siberian husky, vil åpenbart trenge enda mer daglig mosjon.

Det er viktig å sette seg inn i lovene angående hund og hundehold. I de fleste land må hundene være i bånd ute, og holdes på en armlengdes avstand for å sikre at føreren har full kontroll over den. Hvis hunden er uten bånd, og blir overkjørt av en bil, vil eieren være ansvarlig for eventuelle skader. Det samme gjelder om hunden biter en annen hund eller en person. Disse farene kan unngås ved å lære hunden å gå i bånd, på venstre side, og ved å sosialisere den fra den er liten. Hunder bør kun slippes løs i egnede områder, flere kommuner har egne hundeområder der hunden kan være løs. Men det er viktig at den fremdeles skal være under kontroll. Sjekk med din kommune hvor eventuelt slike plasser finnes.

Hunder bør lære å gå i bånd så tidlig som mulig. Selv svært små valper ønsker å følge sin eier, og man bør benytte enhver anledning til å lære hunden å gå i bånd. Neste trinn er å sette på båndet. Det tar bare en liten stund før valpen aksepterer det. I begynnelsen vil den kanskje tendere til å ligge litt etter, men etter hvert vil den begynne å gå foran, selv om den aldri må få lov til å trekke i båndet. Dette er en uakseptabel uvane som kan være farlig i enkelte tilfeller. En enkel måte å hindre dette på, er å snu og lokke hunden i motsatt retning. Når valpen har lært å gå i bånd, prøv å gå uten bånd på trygge områder.

Hundens hjem er dens revir, som den vil vokte ved å bjeffe. Denne atferden er mer eller mindre avhengig av rasen. Bjeffing kan også være et uttrykk for kjedsomhet når hunden er alene hjemme hele dagen. Dette kan være en prøvelse for naboene. Dannelse er nøkkelen til gode relasjoner med naboer. Det er enkelt å lære en hund å bjeffe og tie på kommando. Start med å kommandere hunden til å bjeffe, og belønn den når den gjør det. Bruk et bestemt stemmeleie når du ber hunden om å tie.

Hvis hunden settes i en hage er det avgjørende at det er et solid høyt gjerde som også er godt forankret i bakken, for å hindre den fra å stikke av. Eieren er ansvarlig for evt. skader hunden måtte forårsake. Med dette i tankene, er ansvarsforsikring noe man må ha, uavhengig av rase.

Alle hunder trenger en tur minst to ganger per dag uansett størrelse

Alle hunder trenger en tur minst to ganger per dag uansett størrelse. Små raser kan klare seg med tre daglige halvtimes turer, mens større hunder skal være ute rundt en time av gangen. Hensikten med turer er å gi hunden mulighet til å gjøre sitt fornødne og bruke litt energi, så det beste er om den kan tas til et sted hvor det er trygt å la den løpe uten bånd. En lang totimers tur i parken eller i skogen lar hunden bryte den daglige rytmen, og finne nytt miljø.

Mosjon må selvfølgelig tilpasses hundens alder. Valper trenger mange korte turer, mens gamle og syke hunder vil være tilfredse med to spaserturer per dag. Hunden bør kontrolleres grundig etter gåturen.

 

  • facebook
  • youtube