Forebygge overvekt hos hunder - Royal Canin
Hjem Om hunden Hunden Livet med hunden din Forebygge overvekt hos hunder

Livet med hunden din

Forebygge overvekt hos hunder

Holde hunden din i form

Overvekt er definert som økt vekt gjennom opphopning av fettvev, ledsaget av skadelige effekter på helse og økt dødelighet.

Overvekt hos hunder

Overvekt hos mennesker og hunder er mer utbredt i industriland. Verdens helseorganisasjon anser fedme som en sykdom som bør forebygges og behandles på samme måte som andre sykdommer. Fedme kan defineres som et overskudd på mer enn 20 % sammenlignet med dyrets optimale vekt. Således kan en labrador retriever med idealvekt på 28 kg sies å være overvektig når den veier 34 kg.

Statistikker for overvekt hos hunder

Ifølge den vitenskapelige litteraturen er mellom 18 og 44 % av hundene overvektige. I følge to undersøkelser utført ved l'École National Vètèrinaire d’Alfort (ENVA) i Frankrike, var nærmere 39 % av hundene som kom for vaksinering overvektige. Studier gjennomført ved flere amerikanske og europeiske universiteter viser svært like resultater. Dette tallet stiger til 50 % for populasjonen av hunder innlagt på klinikk, og forekomsten er økende i alle industriland. Det er derfor viktig ikke bare å oppdage denne sykdommen og behandle den, men også å forebygge den.

Årsaker til fedme hos hunder

Selv om enkelte hormonelle sykdommer (cushings sykdom, hypotyreose) kan føre til fedme hos hunder, er den viktigste årsaken et for høyt energiinntak: kaloriinntaket er større enn kaloriforbruket, og det overflødige lagres som fett. Det er flere årsaker til dette.

Eierens stillesittende livsstil

Det er en bevist sammenheng mellom eierens og hundens fysiske tilstand. Dette fenomenet er ganske logisk, gitt at kjæledyr tvinges til å følge eierens beslutninger og atferd. Kampanjer mot fedme hos mennesker anbefaler minst 30 minutter hurtig gange per dag. Hunder trenger også daglig mosjon. Det blir stadig vanskeligere å finne åpne områder i byene hvor hunder kan løpe og leke sammen. Å ha hund innebærer at den må tas ut til områder hvor den kan løpe og leke for å ivareta sin helse og velvære.

Valg av riktig hunderase handler også om å velge rasen man har motivasjon for og tid til. Det er også viktig å huske at en liten hund ikke nødvendigvis trenger mindre mosjon enn en stor hund. Det ville således være utenkelig å foreslå en jack russell terrier for en eldre bevegelseshemmet person, eller en engelsk bulldog for en aktiv person.

Betydningen av mat

De aller fleste hunder fôres på komplette kommersielle produkter, hovedsakelig i form av tørre fôrkuler. Utviklingen av disse produktene representerer en reell forbedring av helsen til våre firbente venner. I motsetning til et standard hjemmelaget kosthold (kjøtt, grønnsaker, ris), dekker komplette kommersielle produkter alle dyrets næringsbehov. Fôrkulene har mindre volum pga tørkingen (8 til 10 % vann), enn en porsjon våtfôr (som består av 80 % vann). Dette er ikke et problem i seg selv, men forholdet mellom mennesker og hunder er alt for ofte sentrert rundt mat. For eieren kan små porsjoner være synonymt med grusomhet. Det er imidlertid opplagt at hvis eieren jevnlig tilbyr godbiter eller middagsrester, vil hunden hele tiden tenke på mat. Hvis vi gir hunden en bit hver gang vi spiser, vil hunden snart lære seg å komme til bordet siklende så snart maten settes frem, uavhengig av om den er sulten eller ikke.

Energitettheten i maten (mengde kalorier per gram fôr) bestemmer mengden som er nødvendig. Det er derfor mulig at et måltid kan være større eller mindre avhengig av maten som gis. Kommersielle produkter som gir løsninger i form av metthetsfølelse, volum og velbehag for dyret ... og for eieren, er nå tilgjengelige.

Predisposisjon hos visse raser

Noen raser, trenger mindre energi enn andre, også når de er i ro. Dette er tilfelle for alle nordlige raser, og labrador retriever. Labrador retriever trenger 20 % mindre energi enn andre raser av tilsvarende størrelse. Beagle og cocker spaniel er også raser som har et lavt energibehov. Dette er ikke en regel uten unntak, og det betyr således ikke at alle slike raser alltid blir overvektige. Det betyr ganske enkelt at vi må være mer årvåkne for den fysiske tilstand og vekten, og tilpasse kostholdet, slik at de opprettholder idealvekten.

Kastrering/sterilisering

Fjerning av kjønnshormoner blir fulgt av en nedgang i energiforbruk på 20 til 30 %. Det er derfor lett å forstå at en kastrert labrador retriever sammenlagt har to faktorer som gjør at den har et lavere energibehov. Dette gjør rasen spesielt følsom for fedme. Ernæringsmessige løsninger er tilgjengelige for å holde dyret i perfekt fysisk kondisjon. Ved å kombinere en sunn livsstil og en formålstjenlig diett, er det fullt mulig å holde disse dyrene i god stand.

Kriterier for skjønnhet

For noen raser er aksepterte skjønnhetskriterier noen ganger ledsaget av fedme. Økt bevissthet fra raseklubber for dette fenomenet vil bidra til å forene skjønnhet og helse i fremtiden.

Dårlig kosthold under oppveksten

På samme måte som valper av stor rase er disponert for leddproblemer når de blir fôret dårlig, er små raser disponert for fedme. Sistnevnte blir født på et senere vekststadium enn store raser. Muskelvev dannes suksessivt i bølger (nerver, deretter skjelett, så muskler, og til slutt fettvev), så de fleste av dem har allerede begynt å produ-sere fettvevet ved avvenning. Eventuell overfôring under oppveksten vil derfor resultere i produksjon av store mengder fettceller. Disse fylles deretter med fett, som små ballonger, og genererer fedme som er svært vanskelig å behandle i voksen alder. Det er derfor viktig at hundeeiere som velger små raser er oppmerksom på denne faren.

 

  • facebook
  • youtube