Hjem Om hunden Hunden Livet med hunden din Fôring av den gamle hunden

Livet med hunden din

Fôring av den gamle hunden

Den gamle hunden har virkelig blitt en del av familien. Barna kjenner ikke et liv uten hunden. For oss som fôrprodusenter er det viktig og gjøre den tiden du har sammen med den gamle hunden så bra som mulig så lenge som mulig både for hunden din og deg.

Forfattet av Dag Wilhelmsen, veterinær, Royal Canin.

Hvem kjenner deg best?
Borte i kroken, kanskje litt nærmere ovnen enn tidligere, ser du din beste venn løfter på hodet og ser på deg. Den har vært med deg i mange år nå. Denne gode, deilige, myke og litt egenrådige hunden. Kroppen er ikke helt som før. Den har blitt noe slankere. Knoklene i ryggen og på hoftene stikker litt mer frem en tidligere. Du ser at den har blitt sølvgrå rundt snuten, tennene er ikke som før. Den vet godt at nå er det tid for en tur ut. Akkurat som i går når du kom hjem fra jobben så stod den og ventet på deg på verandaen. Den gikk ut akkurat et halvt minutt før du kom kjørende rundt svingen. Det er akkurat som om den vet hva jeg tenker før jeg har tenkt det selv. Rutinene i familien ligger dypt plantet inn i hunden. Den vet hvem som våkner først. Stiller seg utenfor soveromsdøren til førstemann for å hilse godmorgen. Deretter er det videre til mor som er den neste som står opp osv.

Den gamle hunden har virkelig blitt en del av familien. Barna kjenner ikke et liv uten hunden. For oss som fôrprodusenter er det viktig og gjøre den tiden du har sammen med den gamle hunden så bra som mulig så lenge som mulig både for hunden din og deg.
Eldre hunder er ofte aktive hunder.
Mange ønsker et aktivt liv sammen med hunden sin, selv om den har blitt gammel. Derfor er det viktig med et energiinnhold i fôret som sørger for at hunden har energi nok til å være aktiv. Man vil på mange eldre hunder se at muskulaturen begynner å forsvinne. Derfor er det viktig at vi gjør det vi kan for å opprettholde en god muskulatur så lenge som mulig. Dette gjøres ved at Royal Canin sitt fôr til eldre hunder er forholdsvis rikt på proteiner. Videre er det viktig at du som hundeeier fortsatt er aktiv med hunden din slik at den får den mosjonen den trenger.

I og med at så mange ønsker å være aktive med den gamle hunden sin er det viktig at leddene fungerer optimalt. Ofte vil eldre hunder få mer eller mindre grad av forkalkninger i leddene sine. Dette kaldes artroser eller hundegikt. For mange hunder vil dette være smertefullt og kunne begrense aktivitetsnivået vesentlig. Derfor vil vi som produsenter ta høyde for dette i fôr til eldre hunder. I fôr til eldre hunder bruker vi ingredienser som inneholder stoffer som kan virke styrkende og bevarende på leddbrusken. Dette vil du kunne se på sekken som hydrolysat av krepsdyr (glukosaminkilde) og kondroitinsulfat.

I Royal Canin sin veterinærserie finner du ”Mobility support og ”Mobility special large dog”. Dette er tørrfôr spesielt fremstilt for hunder med leddproblemer. Her er det et høyere innhold av de stoffene som kan hjelpe til med å beskytte leddene. I tillegg inneholder de grønnleppe musling.

Grønnleppe musling
For en del år siden oppdaget man at de maoriene på New Zealand som levde langs kysten hadde vesentlig mindre leddproblemer enn de som bodde i innlandet. Dette førte til en del forskning. Det forskerne fant frem til var at i kostholdet til Maoriene langs kysten var grønnleppe musling en naturlig del av kostholdet. Man begynte derfor å analysere innholdet i disse muslingene. Her fant man stoffer som man mener kan hjelpe til med å dempe symptomene på leddproblemer.

Videre har "Mobility support" og ”Mobility special large dog” et energiinnhold som sørger for at man ikke får en overvektig hund. Dette ville bare ført til ytterligere belastninger på leddene med medfølgende smerter.

Fakta:
Ønsker du å vite mer om hundegikt? Da kan du ta en titt på følgende nettside. www.hundegikt.no

Munnhygiene:
Dessverre har mange eldre hunder tannproblemer. Dette gjelder især hunder av små raser. Det man især ser, er at man ikke får bort plakket som senere blir til tannstein. For at plakket skal bli til hard tannstein må det også være kalk tilstede. Tannstein fører til at det oppstår inflammasjoner i tannkjøttet. Tannkjøttet vil trekke seg tilbake. I de senere stadiene vil kjevebenet rundt tannen også trekke seg tilbake og tannen løsne. Her er det viktig å begynne tidlig i hundens liv for å beskytte den mot tannproblemer senere i livet. Allerede som valp bør du lære hunden din å pusse tenner. Tannpuss er den absolutt beste måten å beskytte tennene på hunden din. Bruk gjerne tannbørste og tannkrem som er spesielt laget til hund. Dessverre er det ikke alle som klarer å pusse tennene på hunden sin regelmessig. Dette gjør at mange hunder dessverre får dårlige tenner, med smerter.

For oss i Royal Canin er det viktig å ta hensyn til dette når vi fremstiller fôr til den eldre hunden. Fordi mange eldre hunder dessverre ikke kommer til veterinær for å få behandling for sine problemer, så må fôrkulene til eldre hunder være noe mykere enn til yngre hunder. Dette fordi hunder med tannproblemer ellers ville hatt smerter ved tygging av fôret.

Videre må vi lage fôrkulene slik at de er med på å kunne beskytte hunden mot tannproblemer. Hos Royal Canin vet vi nøyaktig hvor langt inn i fôrkula tanna går før kula knekker. Dette måles med et teksturometer. På teksturometeret har vi tannmodeller av forskjellig størrelse som vi bruker i testingen. Disse testene gjør at vi vet hvor godt tannen blir ”børstet” av de forskjelllige fôrkulene.

Fysisk fjerning av plakk er ikke den eneste måten vi bruker for å holde tennene rene for tannstein på. Om du undersøker en fôrkule, vil du se at de er fettete på utsiden. Dette skyldes at fôrkulene er ”coated” med fett og smaksstoffer på utsiden. I denne ”coatingen” er det også polyfosfater. Polyfostatene har som oppgave å binde seg til kalken som finnes i munnen når dyret spiser. Dermed er det vesentlig mindre kalk til stede som kan være med på å danne tannstein.

Videre kan du hos veterinæren få ”Oral Bar”. Dette er  tyggepinner som effektivt motvirker tannstein. Her har man flere effekter i samme produktet. Pinnene tygges og pusser tennene. Det er polyfosfater tilstede som samler opp kalken. Videre er det polyfenoler som har en positiv innvirkning på bakteriefloraen i munnhulen. Tilslutt er det også eukalyptusolje som gir en behagelig ånde.

Antioksidanter
Hos eldre hunder er det viktig å beskytte cellene mot aldring. Gjennom hele livet blir cellene og arvestoffet (DNA) i kroppen angrepet av frie radikaler. De frie radikalene kan være et resultat av forurensing, røyking etc. Man mener blant annet at flere typer kreft kan oppstå som resultat av frie radikaler. Dette skjer ved at de frie radikalene forandrer på arvematerialet (DNA) i cellene. Dette er i seg selv ofte en liten feil. Og som regel vil feilen bli rettet opp når cellene deler seg og det lages nytt DNA til den nye cellen. Men, en gang i mellom så oppdages ikke feilen og feilen blir med videre. Når dette skjer over flere år så vil disse feilene kunne lede til så store endringer i cellenes DNA at cellene egenskaper kan endres. For eksempel så kan de begynne å dele seg fortere enn de ellers ville ha gjort.

Det er mulig å fange disse frie radikalene. De stoffene som fanger de frie radikalene kalles antioksidanter. Stoffer som fungerer som antioksidanter er gjerne de tre vitaminene E, C og A. Videre fungerer polyfenoler også som gode antioksidanter. Man vil kunne se på fôr fra Royal Canin at man har et økt innhold av antioksidanter til eldre hunder. Puddelen er en hund som ofte lever veldig lenge. Det er ikke uvanlig at de kan bli 15 – 16 år gamle. Her er det viktig å begynne tidlig å motvirke cellealdring. Dette fordi at skadene samler seg opp over tid.

Hud og pels
Selvfølgelig ønsker man at den eldre hunden skal ha en så flott pels om mulig. Derfor er det viktig med et riktig innhold av fettsyrer, vitaminer og mineraler i fôret. Men, hva er så viktig med fettsyrer?

Har du noen gang tenkt på at det eneste som beskytter dyrene våre, og oss, mot den store stygge omverdenen er en tynt, tynt lag med døde hudceller. Disse hudcellene henger ikke sammen med kroker. De ligger tett inntil hverandre og er kittet sammen ved hjelp av et olje/fettlag som kalles sebum. Det er kvaliteten på dette olje/fettlaget som avgjør hvor tett huden er. Om huden ikke er tett vil det trenge væske ut igjennom huden. Denne væsken vil ligge på huden og under pelsen. Dette skaper et varmt og fuktig miljø hvor bakterier vil trives godt, og altså gi større risiko for en bakteriell infeksjon i huden. Det er fettsyrene sammen med en del aminosyrer og vitaminer som er avgjørende for kvaliteten til olje/fettlaget. Om man murer opp en vegg av murstein så ønsker man at sementen imellom mursteinene skal være av en så bra kvalitet som mulig for at mursteinene skal ligge på plass så lenge som mulig.

Hva skal du fôre hunden din med?
Oppsøk en faghandel eller en veterinær. De vil kunne gi god hjelp til å finne akkurat det fôret som er riktig for din hund. Royal Canin har egne fôrserier som selges hos veterinærer. Her finner du ikke bare fôr til dem gamle hunden. Du kan også finne dietfôr til de hundene som har fått en lidelse som vil ha godt av en særskilt fôring. Dette vil typisk være hunder med leddllidelser, nyrelidelser, hjertelidelser og hudlidelser. Videre vet i at det er enkelte raser som sliter med en del problemer. Hos veterinære vil du finne fôr som er spesielt designet for å kunne hjelpe disse hundene. Det kalles Vet. Early Care.

Både hos veterinærer og i faghandel vil du finne fôr som er spesielt tilpasset en del enkelte hunderaser.

  • facebook
  • youtube