Hjem Om hunden Tips for livet med hund Unngå overvekt Bør hunden din gå ned noen kilo i år?

Unngå overvekt

Bør hunden din gå ned noen kilo i år?

Bør hunden din gå ned noen kilo i år?

Undersøkelser har vist at så mye som en tredel av hundene våre er overvektige. Er hunden din en av de 40 prosentene i Norge som bør gå ned noen kilo? Her er noen av indikasjonene du bør være oppmerksom på. 

Hunden er ikke bare menneskets beste venn, den speiler også mye av vår adferd. For eksempel – så elsker de fleste hunder mat – akkurat som vi mennesker. Men i motsetning til oss, stopper ikke hundene for å reflektere over egen adferd. De styres av instinktene sine og spiser det de får uten å tenke mer over det.

Det gir eieren et ekstra stort ansvar. Undersøkelser viser at en tredel eller mer av hundene våre er overvektige. Siden hundene ikke jakter etter maten sin lenger, er det eierens ansvar å holde hunden i form og styre kaloriinntaket. Ellers risikerer vi at hundene våre blir overvektige, med de negative følgene dette kan ha, som blant annet redusert bevegelighet og en dårligere livskvalitet. 

Så, hva er tegnene som kan bety at hunden din bør gå ned noen kilo?

 

1. ENDRINGER I ADFERDEN

En hund som er overvektig endrer ofte adferden sin. Når det blir vanskeligere å bevege seg og leke fritt, kan hunden bli mindre leken og vise tegn på depresjon. En overvektig hund har også en tendens til å tigge etter fôr eller lete etter noe å spise på egenhånd. 

Dette er adferd som fører til et redusert aktivitetsnivå, enda mer overvekt og mer utpreget tiggeadferd – og denne onde sirkelen blir bare verre hvis ikke eieren legger merke til dette og hjelper hunden med å endre adferd.  

 

2. FYSISKE ENDRINGER

Når det gjelder overvekt, er også likhetene mellom hunder og mennesker slående. Ekstra vekt fører til ekstra belastning på kroppen, redusert aktivitet og begrenset bevegelighet, og det kan til syvende og sist fremme enkelte lidelser hvis man ikke håndterer situasjonen. 

Overvektige hunder kan få ortopediske problemer, som økte symptomer fra hoftedysplasi eller en økt risiko for å rive leddbånd. Ekstra fett på kroppen kan øke risikoen for hjerteproblemer og lungeproblemer, og det kan gjøre det vanskeligere for hunden å håndtere varmeperioder. I tillegg kan også overvekt hos hunder ha en innvirkning på immunsystemet. Enkelte studier har vist en sammenheng mellom overvekt hos hunder og en økt risiko for urinsteiner og enkelte former for kreft. 

 

3. REDUSERT LIVSKVALITET

De forskjellige hunderasene har forskjellig adferd, forskjellige personlighetstyper og et varierende aktivitetsnivå. Men alle hunder liker å være aktive på sin egen måte, og det ligger i hundens natur å leke og nyte livet. Overvekt reduserer livskvaliteten blant annet fordi det blir vanskeligere for hunden å bevege seg fritt uten vonde ledd og stivhet i kroppen.

 

HVA KAN DU GJØRE MED DET?

Kanskje du er usikker på om hunden din er overvektig eller ikke? Da kan du ta en titt på denne artikkelen [link to ‘How can I tell ...’]. Den viser hvordan du skal utføre en fysisk og visuell undersøkelse av hunden, som vi kaller Body Condition Score. Resultatet av denne testen gir deg en viktig pekepinn på hvorvidt hunden din er overvektig.

Det er svært vanlig at hundeeiere undervurderer vekten til kjæledyret, selv når de benytter Body Condition Score. Hvis du er usikker, kan du snakke med veterinæren om overvekt ved neste konsultasjon. Veterinæren kan bekrefte eller avkrefte om hunden din har et vektproblem og også hjelpe deg med å sette sammen et skreddersydd program for å redusere vekten til hunden.

Husk på at 1 kg ekstra for en middels stor hund utgjør omtrent 7 kg ekstra vekt for et menneske. Det skal altså ikke så mye til for at hunden merker stor forskjell. 

 

LES MER:

  • facebook
  • youtube