Livet med valpen din

Daglig stell

Ved å kontrollere hunden daglig, vil eieren kunne holde den ren og velstelt, og samtidig forhåpentligvis oppdage eventuelle tidlige tegn på sykdom.

Potene

Om sommeren bør tredeputene kontrolleres for rifter og sår forårsaket av skarpe gjenstander som torner eller glasskår. Det er også viktig å se etter eventuelle gressfrø som kan ha blitt liggende mellom tærne. Gressfrø er formet som mikroskopiske harpuner, og kan punktere vev, forårsake sår og vandre ut i bløtvev. Hunder som går på saltede veier om vinteren, risikerer sprukne tredeputer. Potene bør derfor skylles med lunkent vann når hunden kommer hjem fra tur.

Klørne

Hunder har klør på sporene og på tærne. Disse vokser konstant. Klørne på tærne bør slites ned naturlig, men hvis de blir for lange (det vil si, de begynner å klikke når hunden går), må de klippes. Dette bør gjøres uten å klippe nerven, den vaskulære delen, som vises som en rosa trekant i transparente klør. Hvis klørne er mørke, ses neven på undersiden av kloen.

Hvis du ved et uhell klipper nerven, slik at hunden blør, påfør hydrogenperoksid eller et blodstillende middel som fås kjøpt hos veterinær eller i velassorterte dyrebutikker.

Sporer, som ofte er dekket med hår, bør klippes på samme måte. Inngrodde klør på sporene er smertefullt og kan resultere i lesjoner.

Nesen

Nesen skal alltid være våt og kald, selv om det kan bli tørr når hunden sover. Det viktige er at den blir fuktig igjen når hunden våkner.

Dette er i stor grad fuktighet fra tårer som skilles ut fra øynene, som strømmer mot kinnene gjennom en egen kanal. En kronisk tørr nese sammen med rødhet i hårene i øye-kroken, kan være et tegn på at kanalen er blokkert. Dette krever veterinærbehandling.

Neser krever ingen spesiell pleie, men man bør søke veterinær ved avskalling, sprekker eller rennende nese, da dette er tegn på sykdom.

Munnhulen

Leppene er hos de fleste raser tettsittende. De kan henge mer hos enkelte raser enn hos andre. Sprekker, rødhet (spesielt på schäfer-hund, som har tander hud), eller vond lukt kan være tegn på hudinfeksjon.

Tennene skal være hvite med minimalt med tannstein. Hunder liker vanligvis ikke at noen har fingrene i munnen deres, så det er en god strategi å lære valpen å bli vant til dette fra den er liten.

Tannkjøttet skal være rosa. Rødhet rundt tennene er tegn på betennelse og sykdom, noe som kan føre til tap av matlyst, hvis det er smertefullt, og at hunden ikke er i stand til å gripe eller tygge maten sin. I slike tilfeller må hundens tenner rengjøres. Dette kan gjøres på ulike måter. Den mest effektive er å pusse dem flere ganger i uken med tannbørste og tannkrem spesielt beregnet på hunder. Tabletter som frigjør aktive ingredienser når hunden biter i dem er også tilgjengelig, og kan vurderes dersom hunden ikke vil la tennene bli børstet. Tyggebein som nedsetter produksjon av plakk og tannstein er et annet alternativ. Hunden bør få to eller tre tyggebein per uke for å hindre plakk og tannstein. Noen typer tyggebein inneholder også aktive ingredienser som hindrer tannstein. Kroketter med gunstige dentale egenskaper er også tilgjengelig. De har en lett slipende effekt, og inneholder næringsstoffer som forhindrer plakk og bakterier i å danne tannstein.

Det kan imidlertid noen ganger være nødvendig med veterinærbesøk for fjerning av plakk og tannstein.

Øyne

Øynene skal være klare og fuktige med blekrosa slimhinner. Det skal ikke være farget utflod fra innsiden av øyekroken. Smuss og jord rundt øynene fjernes forsiktig med bomull og rent lunkent vann.

Ører

Hunder bærer ørene på to forskjellige måter, enten hengende eller stående. Hengende ører må undersøkes oftere fordi øregangen er mindre ventilert.

Ørene kan rengjøres etter råd fra veterinær med en spesialoppløsning. Sett tuppen av flasken inn i øregangen (ørets L-form utelukker risikoen for hull i trommehinnen) og klem forsiktig ut 1-2 dråper. Ta ut flaske-tuppen og masser undersiden av øret forsiktig i tretti sekunder. Se til at hunden ikke rister seg før du tørker av med bomull.

Langhårete hunder har ofte hår i ørene. Dette kan hindre ørevoks fra å drenere skikkelig, så disse hårene bør trimmes forsiktig.

Undersøk også ørene for gressfrø. Disse kan fjernes fra øregangen med pinsett. Dette er ofte smertefullt for hunden, så det kan være lurt å få veterinæren, som har mer egnede redskaper, til å utføre dette.

Kjønnsorganer og anus

Kjønnsorgan og anus bør undersøkes regelmessig, både på hanner og tisper, for å sikre at de holdes rene. En veterinær bør konsulteres i tilfelle utflod. Anus skal være ren og uten spor av avføring.

Pels

Hvis hunden liker å svømme må pelsen skylles etterpå. Partikler fra elv og sjøvann i pelsen kan føre til irritasjon. En grundig skylling vil fjerne dem. Tjære i pelsen må ikke fjernes med oljebaserte rengjøringsmidler, da de er svært giftige. Bruk vegetabilsk olje direkte på tjæren. Vent noen minutter til tjæren er oppløst, og bad deretter hunden.

Om vinteren beskytter pelsen fra kulde, men de fleste hunder er perfekt tilpasset for å takle nedgangen i temperaturen, selvfølgelig med unntak av hårløse hunder. Når de blir vant til å bruke dekken eller klær ute, hender det at de blir så fortrolig med det at de ikke ønsker å gå ut uten.

Felling

Det er naturlig at pels vokser og dør. Hunder som bor utendørs feller pelsen to ganger årlig, om våren og høsten, påvirket av endringen av dagslys. Hunder som lever innendørs er mindre utsatt for endringer med dagslys, og har derfor en tendens til å felle pels hele året, selv om fellingen generelt øker vår og høst. Regelmessig børsting og bading hjelper å fjerne døde hår. Hvor ofte og hvilket utstyr som bør brukes vil avhenge av pelstypen.

Glatthåret pels

Selv om glatthåret pels ikke krever mye stell, trenger den å bli børstet èn eller to ganger i uken. Døde hudceller og hår løsnes ved å børste mot pelsretningen med en gummibørste. Resten kan deretter fjernes ved å børste med hårene over hele kroppen med en børste av naturbust. Avslutt med å gjøre pelsen blank med et fuktig pusseskinn.

Kort strihåret pels

Slike pelser må børstes annenhver dag på grunn av tettheten i pelsen, som består av både underpels og dekkhår. Bruk en karde, børst mot hårene for å løsne så mye døde hudceller og død pels som mulig, og få bort underull. En børste av naturbust kan deretter brukes i pelsens retning for å fjerne døde hudceller og død pels.

En grovtannet kam kan brukes på halen og potene. Strihåret pels må strippes fire-fem ganger i året med strippekniv. Døde hår strippes mellom kniven og tommeltotten. Dette er ikke vondt når det gjøres korrekt, medhårs.

Langhåret pels

Langhåret pels krever daglig børsting om den skal være pen. Dette kan for eksempel ta opp til en time per dag for afghansk mynde. Bruk en karde og arbeid i pelsens retning, for å løsne knuter og floker. Fordi pelsen er så lang, må børstingen utføres forsiktig, slik at man ikke lugger.

Børster av naturbust gir glans til pelsen på hunder med silkeaktig pels, som yorkshire terrier og afghansk mynde.

En stålbørste kan brukes til å fjerne urenheter fra pelsen til hunder med rikelig underull, for eksempel langhåret collie.

En grovtinnet kam kan også brukes for å løsne opp floker bak på hasene. Pelsen kan trimmes til lik lengde med saks, som også kan brukes til å fjerne hår som mest sannsynlig kommer til å flokes eller tiltrekke fremmedlegemer (hasene, brystet, mellom tærne og tredeputene).

Pelspleieutstyret rengjøres og oppbevares tørt etter hver bruk. Stålbørster og karder tørkes godt og kan gnis med en klut dynket i vegetabilsk olje for å hindre at de ruster.

Bad

Hvor ofte hunden skal bades vil avhenge av pelsstrukturen. Glatthåret pels vaskes kun når den er skitten, korthåret to ganger i året, og langhåret med intervaller på èn til tre måneder.

Små hunder kan bades i en balje, mens store hunder kan bades i badekaret eller utendørs, avhengig av været. En gummi-matte vil hindre at hunden sklir, noe som kan resultere i skade eller at hunden får vegring mot å bli badet. Bruk lunkent vann sammen med en spesiell hundesjampo. Hårprodukter for mennesker inneholder for mye syre og irriterer huden, også de som er beregnet på barn. Skyll grundig etter sjamponeringen.

Pelspleie

Pelspleie startet i Frankrike i midten av det 19. århundre, da puddel var mote blant middelklassen. Dette var da ulike klipp, som vi fortsatt ser i dag, først ble utviklet. På den tiden var det imidlertid løve- eller kontinental klipp som ble utført på hunder som ble brukt til andejakt, for å beskytte dem mot kulde og gi større oppdrift.

Pelsen er det første mennesker legger merke til hos en hund. Pelsens kondisjon reflekterer hundens generelle helse, så den må tas hånd om. Daglig pelspleie, er hva eieren gjør for å holde hunden velstelt, må ikke forveksles med skjønnhetspleie, hvor hensikten er å vise det beste av hundens eksteriør og karakter, og også skjule eventuelle feil, og skape en perfekt profil. For profesjonelle er god pelspleie viktig og respektfullt overfor dyret.

Hunder som ikke skal på utstilling, trenger sjelden avansert pelspleie, bortsett fra noen få raser, som for eksempel puddel. Pelspleie er stort sett for eierens tilfredsstillelse. For utstillingshunder gjelder noe helt annet. De blir vurdert av eksperter. På en utstilling representerer hunden hele rasen, så den må se best mulig ut.

Utstyr

Pelspleie for utstilling krever et høyt utstillingsbord med en stropp som festes til halsbåndet, og muligens èn til for sikring av lårene, festet rundt magen, for å hindre at hunden gjør brå bevegelser mens den klippes. Annet utstyr inkluderer klippemaskin med forskjellige klippesko (avgjørende for pudler), en stor kam for lang eller krøllete pels, flere forskjellige sakser (rett, buet, effileringssaks), en kam til å blåse opp håret, og en strippekniv.

Teknikk

Pelspleie for utstilling har gjort store fremskritt gjennom århundrene. I dag blir det inndelt i tre stadier: 

  • Først brukes en mild sjampo tilpasset hundens pels, for å fjerne smuss og døde hudceller som kan gjøre pelsen glansløs. Den kan også forsterke fargen.

Pelsen trimmes i flere trinn:

  • Klipp, som ofte var forbeholdt pudler, krever stor forsiktighet for å sikre at ingen merker etter saksen vises, og at pelsen vokser jevnt ut igjen overalt.
  • Stripping er fjerning av hår for hånd eller med en strippekniv. Dette er spesielt nyttig for strihåret pels.
  • Trimming, eller styling, som er en del av generell pelspleie.

Andre oppgaver som utføres regelmessig av eieren, inkluderer: holde øynene rene og fjerne hår fra ørene (for å minimere risikoen for gressfrø om sommeren, og gjøre det enklere å holde ørene rene), rengjøring av tenner, klipping av klør ved behov og kontroll av tredeputene. Dette er normal prosedyre for pelspleie for utstilling, selv om forskjellige hunder åpenbart trenger forskjellige typer pelspleie.

Underull som floker seg er for eksempel ikke aktuelt for korthårede hunder (for eksempel dalmatiner og labrador retriever), og strihårede hunder (beagle, korthårede jakthunder). En enkel stiv børste er nok under felling. En lærhanske etterfulgt av et pusseskinn kan brukes til å legge karakteristisk glans til pelsen.

Hos hunder med lang pels (schäferhund, spisshunder, spaniel), er det viktig å ikke fjerne levende hår eller knekke dem med en børste som er for hard. En striglebørste er mye mer hensiktsmessig.

Fjerning av underull som floker seg er viktig for raser med glatt eller krøllete lang pels (afghansk mynde, bichon frisè). For chow chow bør pelsen børstes opp mot hårene for å få volum. For fox terrier bør skjegget trimmes for å fremheve det firkantede hodet.

Puddel er en mye mer komplisert historie. Puddelen har i dag fire utstillingsfrisyrer og en sportsklipp: kontinental løveklipp, engelsk løve, valpeklipp/valpeløve, toilette 60 og lammeklipp. Lammeklipp (barberte poter og kropp, kalott, barbert snute og ører) er veldig vanlig.

På grunn av det brede utvalget av klipp og stiler, kreves det at den som utfører pelspleie for utstilling er meget kunnskapsrik når det gjelder eksteriør og karakteristikk av de ulike rasene, slik at de kan velge riktig fremgangsmåte. En del av pelspleierens oppgaver er å skjule feil. Hvis en hund er for høy, lar man pelsen på bena være lenger, for å gi inntrykk av at hunden er lavere enn den er. Hvis benet er krummet, kan man klippe mer på den ene siden enn den andre, for at det skal se jevnt ut.

De som utfører pelspleie for utstilling må ha god teknikk og god kjennskap til rasestandarder. De trenger også andre kvaliteter, slik som tålmodighet, takt, godt håndlag og god forståelse for psykologi.

  • facebook
  • youtube