Følsomme mager - Royal Canin

Livet med valpen din

Følsomme mager

De fleste av oss som har eller har hatt valp, har opplevd det en eller flere ganger: diaré! Det kan være ekkelt og urovekkende, spesielt med tanke på at vi har fått et mye sterkere fokus på allergi og intoleranse enn før. Men er det rett å tenke at valpen kan ha en slik lidelse så fort den opplever ett enkelt tilfelle av diaré?

Noen hunder har et følsommere fordøyelsessystem enn andre. Det kan være individuelle forskjeller, og enkelte raser er mer utsatt for dette enn andre. Samtidig har valper et mer følsomt fordøyelsessystem enn voksne hunder.

Diarékan være en indikasjon på allergi eller intoleranse, men det er sjeldent vi ser dette hos valper. Om det er blod i avføringen eller hunden både har diaréog oppkast, er det viktig med et besøk hos veterinæren: dette kan nemlig være et tegn på alvorlig sykdom! Det samme gjelder om det ikke dreier seg om et enkelttilfelle, men blir en kronisk tilstand. Det er ellers mange faktorer som kan påvirke fordøyelsen. Å kjenne til disse kan hjelpe med å både unngå diaréog forklare situasjonen til veterinæren hvis du må en tur dit.

Livet kan være ganske så stressende for valpen. Det er mange nye opplevelser, mye som skal utforskes og mange nye venner å bli kjent med. Stress kan føre til at fordøyelsessystemet ikke fungerer optimalt og at fôret går for fort igjennom systemet. Dette kan føre til mye luft og diaré.
Hundens fordøyelsessystem trenger noen dager på å tilpasse seg et nytt fôr. Det gjør at hvert fôrbytte kan føre til diaré. Sjansen for dette reduseres ved å blande nytt og gammelt fôr i 5-7 dager, før man bytter fullstendig til det nye fôret. Det kan derfor være viktig å finne ut hva slags fôr valpen spiste hos oppdretteren og fortsette med dette fôret en stund etter at valpen har kommet til dere, selv om dere skulle ønske å bytte fôr på sikt.

At valpens fordøyelsessystem er følsomt, betyr også at man må passe på rutinen rundt fôring og lufting. Går man en lang tur rett etter et måltid (og en tur kan fort bli langt for en liten valp), har valpen en større risiko for å få løs avføring på turen. Du vil da ofte se at første avføringen er ganske vanlig, men at den blir tynnere og tynnere hver gang valpen gjør fra seg. Mange valper må på do etter et måltid, men det kan være lurt å bare la valpen få gå på do, og ikke gå tur før magen har roet seg etter måltidet. Tur og lek kan også gi andre utfordringer. Valpen din kan være så opptatt av alt som skjer, at den faktisk glemmer å gå på do. Dette kan igjen føre til diaré. Det er derfor viktig ikke å stimulere valpen til lek og aktivitet rett etter et måltid.

Sosialisering av valpen er viktig. Den må få møte mange andre hunder, og ute kommer den til å ferdes på de samme stedene som andre hunder. Dette kan også ha sine negative sider. Valpens resistens er ikke like utviklet som hos voksne hunder. Dette gjør at valpen lettere kan bli smittet med bakterier, parasitter eller lignende. Har du mistanke om at valpen din har blitt smittet, kan det være lurt å ta en tur til veterinæren. Tegn på dette kan blant annet være diaréog feber. 

Mange hunder er ganske opptatt av mat og spising. Valper prøver gjerne å spise forskjellige typer gjenstander; en del er ufarlige, men noen kan gi fordøyelsesproblemer, som diaré. Enkelte typer gjenstander kan også føre til forstoppelser hvis hunden svelger de, og dette kan være livstruende.  
Valpen skal helst få ernæring som er tilpasset hunder i vekst. Dårlig avføringskvalitet (for hard eller for myk) kan tyde på at fôret ikke er optimalt for hunden. Med mindre det dreier seg om et enkelttilfelle, kan det være lurt å prøve å bytte fôr og se om det gir noen forbedring. (Pass på at du bruker noen dager på å bytte helt til det nye fôret, og gi det nye fôret i minst 3-4 uker for å se effekten.)

Selv om fôret er av høy kvalitet og det ikke er noen grunn til at valpen skal få diaré på grunnen av fôret, kan måten valpen spiser på gjøre en stor forskjell. Hvis valpen spiser for fort, eller hvis den spiser for mye om gangen, kan det føre til nedsatt fordøyelsesevne med påfølgende diaré eller oppkast. Det er derfor viktig at valpen kan spise uten å bli forstyrt (gjerne uten andre dyr eller mennesker til stede). Samtidig må man følge med for å se at alt går greit, men da gjerne gjennom et vindu eller en dør. 

Hvis valpen har et veldig følsomt fordøyelsessystem, kan det være nødvendig å fôre oftere enn tre ganger om dagen, slik at fôrmengden per måltid ikke er for stor. Selv om det ikke lenger er nødvendig å bløte opp tørrfôret, kan dette være et trikset for å senke spisehastigheten. Alternativet kan være en fôrskål som er laget for å senke spisehastigheten, eller å legge fôrkulene på et flatt underlag (f.eks. et stekebrett) så hunden ikke klarer å spise fort. Det er også viktig å velge et tørrfôr som er tilpasset hundens størrelse slik at valpen må tygge fôrkulene og ikke bare kan sluke dem hele.

Siden valpen er i vekst, er det viktig at den får de næringsstoffene den trenger. Har valpen derfor først fått diaré, kan det være greit å gi den tilpasset ernæring for å gi fordøyelsessystemet sjansen til å roe seg ned, samtidig som valpen får nok næringsstoffer. Tradisjonelt valgte man kokt ris og kylling eller (hvit) fisk, men det er ofte bedre med tilpasset fôr til valper med diaréeller andre fordøyelsesproblemer. Et slikt fôr tar både hensyn til valpens behov for næringsstoffer og har en sammensetning som lar kroppen fordøye mest mulig, selv om fôret går veldig fort gjennom systemet. Spesialfôr er tilgjengelig hos veterinæren.

Kort sagt, så er det mange valper som får diaréen eller flere ganger. Diaréer ikke alltid farlig, men det er uansett viktig å følge med og velge en tilpasset ernæring. Og husk at det finnes en del småtriks som kan redusere sjansen for diaré. Dette forbedrer livskvaliteten både for valpen og deg selv!

  • facebook
  • youtube