Livet med valpen din

Ny valp i hjemmet

Valpens ankomst i sitt nye hjem

Når du ønsker en ny valp velkommen til hjemmet ditt, står du foran en herlig, spennende, og iblant – utfordrende tid. 

Den første tiden

Et nytt familiemedlem er alltid spennende for hele familien. Alle vil gjerne bli kjent med den lille valpen og leke med den. Men det er viktig å huske på at valpen frem for alt trenger tid og ro de første dagene slik at den bli fortrolig med det nye hjemmet. Unngå å invitere venner og kjente på besøk de første dagene, så valpen ikke må forholde seg til flere mennesker enn de som hører til i huset. Forbered en trygg og tilbaketrukket soveplass for valpen, som den kan trekke seg tilbake til for å hvile. Be gjerne oppdretteren om et lite teppe med tispens lukt på og legg den på soveplassen til valpen. Dette vil gjøre soveplassen enda tryggere for valpen, så den greier å slå seg til ro der.

Et sunt kosthold

Valpen kan ofte oppleve stress i forbindelse med at den flytter til sitt nye hjem. Et fôrbytte kan også være et ekstra stressmoment for valpen. Ved å gi valpen det samme fôr som den har fått hos oppdretteren, reduserer du unødvendig stress i denne fasen. Hvis du ønsker å bytte fôr, kan du gjøre dette etter at valpen har slått seg til ro. Når du bytter fôr, er det viktig at du gjør dette gradvis. Bland inn det nye fôret med det gamle, og øk gradvis mengden av det nye fôret over en ukes tid til valpen bare får det nye fôret. Royal Canin har et stort sortiment av fôr tilpasset valpens første leveår. Det er viktig at du gir hunden gode rutiner i forhold til fôring og ikke faller for fristelsen til å gi den rester fra middagsbordet eller gir den alt for mange godbiter. Gir du valpen matrester eller for mange godbiter oppmuntrer du den til tigging. I tillegg øker du risikoen for at valpen blir overvektig og opplever forstyrrelser i mage- og tarmsystemet.

Labrador_puppy_immun

Start oppdragelsen med en gang

Som eier er det du som bestemmer hvilke regler som gjelder for valpen. Bestem deg på forhånd for hva valpen skal få lov til og hva den ikke får lov til. Ved å være konsekvent og tydelig helt fra begynnelsen av, skaper du gode vaner for valpen, og du slipper å bruke tid på å luke bort unødvendige uvaner senere. Hvis du for eksempel ikke vil at hunden skal sove i sengen din, så er det best for valpen å få lære dette med en gang. Da vil den ikke legge seg i sengen din senere som voksen hund. Har den først fått lov til å sove der som liten, så vil det bli vanskeligere å lære den å slutte med dette senere. Det er også lurt å tidlig begynne å lære valpen å gå i bånd og akseptere hverdagslig stell som å bli børstet, klippe klørne og kontrollere tennene. Ta også valpen med på små bilturer, så den blir komfortabel med bilkjøring, og begynn å trene på å være alene hjemme i korte stunder. Kort sagt – lær valpen rutinene i familien så den kan tilpasse seg din livsstil.

En venn for livet

Med riktig kunnskap og gode forberedelser skaper du de beste forutsetningene for at du og den nye valpen får et trivelig liv sammen. Husk på at den kjærligheten, respekten og tilliten du investerer i den lille valpen gir deg en trygg og lydig voksen hund.

  • facebook
  • youtube