Livet med valpen din

Choosing him

Hvordan velge valp

Før du bestemmer deg for å anskaffe hund bør du tenke deg godt om. Hunder har en gjennomsnittlig levealder på tolv år. Så det er viktig ikke bare å velge riktig hund, men også at du er sikker på at du kan leve med valget du gjør

Hvilken rase?

Enkelte raser er kjent for å ha en dominerende karakter. Schäferhunden har ord på seg for å være lydig, labrador retrieveren for å være glad i barn, og greyhounden sies å være uavhengige. Til tross for medfødte egenskaper, kan ikke hunder klassifiseres på en slik kategorisk måte. Dette fordi miljøet spiller en stor rolle i hvordan hundens karakter utvikler seg. På samme måte må vi være forsiktige med påstander om at en bestemt rase er hardfør eller forsiktig. Hunder er også individuelle, så chihuahuaer kan være friske og robuste, mens fox terrieren kan noen ganger være tilbakeholden.

Det beste er å velge en rase med vekt og høyde som passer for din livsstil. Det er sannsynligvis ingen god idè å velge en grand danois eller border collie hvis du har planer om å la den ligge alene i en leilighet hele dagen. Vanligvis krever hunder av mindre raser mindre plass enn raser av middels størrelse. Store og meget store raser trenger alltid mye plass.

Pris vil også være en faktor. Prisen kan avhenge av valpens stamtavle og av hvor sjelden hunden er. Noen mennesker har ikke råd til en renraset hund, og velger en blandingsvalp i stedet. Et av problemene ved dette er at det er vanskelig å vite hvor stor hunden etter hvert vil bli.

Uavhengig av rase og kjøpesum, er det viktig å huske at hunden koster penger hele livet, og at den også krever omsorg og oppmerksomhet.

Hannhund eller tispe?

Tisper er generelt roligere og enklere å ha med å gjøre enn hannhunder. En annen fordel er at de får fortrinnsrett fra hanner de måtte treffe. Hanner blir ofte mer håndterlig og mindre aggressive i tispers nærvær.

Den største ulempen med en tispe er løpe-tiden, som vanligvis forekommer to ganger i året, selv om frekvensen varierer avhengig av rasen. Dette tiltrekker også grupper av ivrige hannhunder som ønsker å pare seg. Kirurgisk fjerning av livmor og eggstokker som i noen land utføres før første løpetid, hindrer tisper fra å bli drektige. Denne prosessen er irreversibel.

Hannhundene, som har en tendens til å streife mer enn tisper, kan gjennomgå en fullstendig karakterendring i nærvær av en tispe med løpetid. En normalt rolig hund kan bli både nervøs og aggressiv.

En hund som bor alene kan kjede seg, så man kan vurdere om man ønsker mer enn èn. Det er selvfølgelig viktig å gi hver enkelt hund den individuelle oppmerksomhet og trening den trenger og de må ha mye plass. Flere enn to kan bli vanskelig. Selv om de fungerer godt sammen som valper, vet du aldri hvor godt de vil fungere sammen når de blir eldre. Det kan være en god løsning å ha både hannhund og tispe, men du må tenke på familieplanlegging hvis du ikke vil ha valper.

To hannhunder er ikke en god idè: De kan bli rivaler når de blir kjønnsmodne. To tisper, derimot, kan ofte gå veldig godt sammen. Eieren må uansett være klar over de potensielle problemene med å ha to hunder.

Hvor bør man kjøpe valp?

Det finnes flere ulike alternativer for kjøpere, herunder private selgere og kenneler.

Hvis du ønsker en bestemt rase er det beste alternativet å kontakte en registrert oppdretter. Kennelklubben, veterinærer og raseklubber kan gi opplysninger. Enkelte raser har anlegg for en rekke genetiske sykdommer, så det er viktig å sjekke at foreldrene er testet for disse, såfremt testene er tilgjengelige.

Et annet alternativ er å gå til en organisasjon for omplassering av hunder. Disse søker ofte kontinuerlig nye eiere for hunder i alle aldre.

Hva er den beste alderen?

Det er viktig å sjekke hvilke vilkår valpene lever under. Jo mer kontakt valpene har med mennesker i alle aldre, jo mindre er sjansen for at de vil ha problemer med barn. Det samme gjelder for kontakten med andre dyr.

Det kan hende at oppdretteren ikke har leveringsklare valper første gang du er på besøk. Dette viser imidlertid at du har å gjøre med en seriøs oppdretter. Om oppdretteren har valper, kan det hende at valpene enda ikke er leveringsklare.

Valpen gjennomgår flere faser før den kan flytte til sitt nye hjem. Den trenger å leve lenge nok hos sin mor til å lære hvordan det er å være hund. Kontakt med mennesker er også viktig. Dette kan starte så snart valpene forlater valpekassen. Når valpen er omtrent syv uker, kan den begynne å ha kontakt med fremmede. Selv da er den fortsatt sårbar. Noen oppdrettere kan velge å ikke la valpen flytte til et nytt hjem før den er tre måneder gammel. Kjøp av valp som er under åtte uker gammel er forbudt i enkelte land.

  • facebook
  • youtube