Vekst og rase

Dachsvalpens vekst

På 10 mnd dobles Dachs-valpens fødselsvekt 20 ganger
I løpet av de første 6 mnd legger den på seg omtrent 20 g per dag.
De små kjevene og tennene krever en spesielt tilpasset krokett.

Vekst: 10 måneder til voksen alder

Vekstperioden er en nøkkelfase for valpen, fordi den legger grunnlaget for valpens fremtidige helse. I løpet av få måneder går  Dachsvalpen gjennom store forandringer: avvenning og overgangen til fast føde, svært rask fysisk utvikling og endringer i livsstil.

Fra avvenning til 5 måneder:

Skjelettets spektakulære utvikling
Skjelettet krever betydelige mengder proteiner og mineraler, med nøyaktig riktig mengde kalsium – verken for mye eller for lite.

Pass på fordøyelsen
Overgangen til fast føde krever stor oppmerksomhet, fordi valpen ikke er i stand til å innta store mengder fôr eller fordøye stivelse. Vektøkningen må fortsette, men må kontrolleres slik at valpen ikke legger på seg for mye mens den enda er for ung, noe som kan svekke en fortsatt svak benstruktur.

Ufullstendig immunforsvar
I løpet av de første leveukene drar valpen fordel av antistoffer som overføres i morsmelken, men denne beskyttelsen går tapt mellom 4. og 12. uke. Med et fortsatt ufullstendig immunforsvar er den da utsatt for infeksjonsrisiko, spesielt dersom den ennå ikke har blitt vaksinert. Bare et spesialutviklet kosthold kan hjelpe den gjennom denne perioden med ”redusert immunforsvar”.

Fra 5 til 10 måneder
Hundens egenskaper utvikles ferdig

Utvikling av muskler
I løpet av denne perioden går vektøkningen ned, mens benbygningen fortsetter å bli sterkere. Fôret må være mindre rikt, selv om valpen fremdeles trenger 50% flere kalorier enn en voksen hund.

Endelig et fullt utviklet fordøyelsessystem
Fra 5 måneder kan valpen fordøye større mengder fôr, men det er viktig å holde et øye med vektøkningen, da overvekt på dette stadiet kan føre til leddproblemer senere i livet.

Voksne tenner kommer til syne
Melketennene, som brøt gjennom ved omkring 3 ukers alderen, erstattes av det voksne tannsettet ved 7 måneders alderen. Fra nå av er det viktig å oppmuntre valpen til å tygge fôret før den svelger, ikke bare for å redusere hastigheten for inntaket, men også for å fremme god munnhygiene.

Les mer om fôret  Dachs Junior og  Dachs Adult her. Fôret selges både hos veterinær og øvrige forhandlere, finn din nærmeste forhandler her.

  • facebook
  • youtube