Hjem Om hunden Valpen Valpens vekst Vekst og rase Labrador retrievervalpens vekst

Vekst og rase

Labrador retrievervalpens vekst

Vekst: 15 måneder til voksen alder!

Vekstperioden er en nøkkelfase for valpen, fordi den legger grunnlaget for valpens fremtidige helse. I løpet av få måneder går Labrador Retrievervalpen gjennom store forandringer: avvenning og overgangen til fast føde, svært rask fysisk utvikling og endringer i livsstil.

 

Litt etter litt 

blir Labrador Retrievervalpen større!
På 15 mnd dobles Labrador Retrievervalpens fødselsvekt 70 ganger! Fôrets fordøyelighet og risikoen for overvekt er to viktige faktorer hundeeieren må ta hensyn til ved valg av fôr, allerede på valpestadiet.

Fra avvenning til 5 måneder: Intens og rask utvikling

Skjelettets spektakulære utvikling
Skjelettet krever betydelige mengder proteiner og mineraler, med nøyaktig riktig mengde kalsium – verken for mye eller for lite.

Pass på fordøyelsen
Overgangen til fast føde krever stor oppmerksomhet, fordi valpen ikke er istand til å innta store mengder fôr eller fordøye stivelse. Vektøkningen må fortsette, men må kontrolleres slik at valpen ikke legger på seg for mye mens den enda er for ung, fordi dette kan svekke en fortsatt svak beinstruktur.
Ufullstendig immunforsvar
I løpet av de første leveukene drar valpen fordel av antistoffer som overføres i morsmelken, men denne beskyttelsen går tapt mellom 4. og 12. uke. Med et fortsatt ufullstendig immunforsvar er den da utsatt for infeksjonsrisiko, spesielt dersom den ennå ikke har blitt vaksinert. Bare et spesialutviklet kosthold kan hjelpe den gjennom denne perioden med ”redusert immunforsvar”.

Fra 5 til 15 måneder: Hundens egenskaper utvikles ferdig

Utvikling av muskler
I denne perioden går vektøkningen ned, mens benbygningen fortsetter å bli sterkere. Fôret må være mindre rikt, selv om valpen fremdeles trenger 50% flere kalorier enn en voksen hund.

Endelig et fullt utviklet fordøyelsessystem
Fra 5 måneder kan valpen fordøye større mengder fôr, men det er viktig å holde et øye med vektøkningen, da overvekt på dette stadiet kan føre til leddproblemer senere i livet.

Voksne tenner kommer til syne
Melketennene, som brøt gjennom ved omkring 3 ukers alderen, erstattes av det voksne tannsettet ved 7 måneders alderen. Fra nå av er det viktig å oppmuntre valpen til å tygge fôret før den svelger, ikke bare for å redusere hastigheten for inntaket, men også for å fremme god munnhygiene.

Les om  hundefôr til voksen labrador

Les mer om rasen  Labrador Retriever
Fôret kan kjøpes både hos veterinær og øvrige forhandlere.  Finn en forhandler nær deg

  • facebook
  • youtube