Vekst og rase

 Shih Tzuvalpens vekst

På 10 måneder dobles Shih Tzuvalpens fødselsvekt 20 ganger! I løpet av de første seks månedene, legger valpen på seg rundt 20 g pr. dag. Melketennene kommer ofte sent, og forblir i munnen etter at de blivende tennene er brutt gjennom. Da er det ekstra viktig å passe på munnhygienen.

Fra avvenning til 5 måneder - Intens og rask utvikling

Skjelettet krever betydelige mengder proteiner og mineraler, med nøyaktig riktig mengde kalsium – verken for mye eller for lite.

Pass på fordøyelsen
Overgangen til fast føde krever stor oppmerksomhet, fordi valpen ikke er i stand til å innta store mengder fôr eller fordøye stivelse. Vektøkningen må fortsette, men må kontrolleres slik at valpen ikke legger på seg for mye mens den enda er for ung, fordi dette kan svekke en forsatt svak beinstruktur.

Ufullstendig immunforsvar
I løpet av de første leveukene drar valpen fordel av antistoffer som overføres i morsmelken, men denne beskyttelsen går tapt mellom 4. og 12. uke. Med et fortsatt ufullstendig immunforsvar er den da utsatt for infeksjonsrisiko, spesielt dersom den ennå ikke har blitt vaksinert. Bare et spesialutviklet kosthold kan hjelpe den gjennom denne perioden med ”redusert immunforsvar”.

Fra 5 måneder til fullt utvokst:

Utvikling av muskler
I denne perioden går vektøkningen ned, mens benbygningen fortsetter å bli sterkere. Fôret må være mindre rikt, selv om valpen fremdeles trenger 50% flere kalorier enn en voksen hund.

Endelig et fullt utviklet fordøyelsessystem
Fra 5 måneder kan valpen fordøye større mengder fôr, men det er viktig å holde et øye med vektøkningen, da overvekt på dette stadiet kan føre til leddproblemer senere i livet.

Voksne tenner kommer til syne
Melketennene, som brøt gjennom ved omkring 3 ukers alderen, erstattes av det voksne tannsettet ved 7 måneders alderen. Fra nå av er det viktig å oppmuntre valpen til å tygge fôret før den svelger, ikke bare for å redusere hastigheten for inntaket, men også for å fremme god munnhygiene.

Les mer om fôret  Shih Tzu Junior og  Shih Tzu Adult her. Fôret selges både hos veterinær og øvrige forhandlere,  finn din nærmeste forhandler her.

  • facebook
  • youtube