Fôring av kattunge - Royal Canin

Livet med kattungen din

Fôring av kattunge

Riktig fôring av kattungen

Kostholdet har stor betydning for hvordan kattungen utvikler seg og vokser. Det er viktig at fôret er satt sammen for å støtte utviklingen til muskler, skjelett, tenner og immunsystem. De viktigste kriteriene for å sikre en god vekstfase er fôrets kvalitet og næringsmessige balanse.

Kontroller vekten til kattungen

For at kattungen skal vokse normalt, må den få i seg en tilpasset sammensetning av proteiner, fett, vitaminer, mineraler og sporstoffer i form av et kosthold som er spesielt tilpasset kattens fysiske forutsetninger og fordøyelsessystem. Du ser hvordan kattungen vokser ved at vekten øker (i gjennomsnitt 10-30 gram om dagen, avhengig av rasen).

Følg anbefalingene på fôrsekken for å unngå at kattungen får for mye eller for lite fôr. Men husk at dette kun er en anbefalinger – kattene er individuelle. Ved å veie kattungen regelmessig fanger du opp eventuelle avvik fra vekstkurven, slik at du raskt kan justere fôrmengden om nødvendig.

  • Kattunger bør veies hver dag (på samme tidspunkt) i fasen før de er avvent.
  • Fra to måneders alder anbefaler vi at kattunger veies annenhver uke.

Ta kontakt med en veterinær hvis du er usikker på om kattungen din veier for mye eller for lite.

Den første tiden sammen med kattemoren

Ved fødselen er kattungenes fordøyelsessystem tilpasset fordøying av morsmelk, og kattungene får all energien og næringen sin gjennom melken. Fra kattungene er fire til fem uker gamle kan de begynne å smake på fast føde. Fordøyelsessystemet har da utviklet seg fra å bare håndtere melk til også å kunne fordøye noe stivelse. Du vil kanskje legge merke til at kattungene nå viser interesse for kattemorens matfat og også begynner å ville smake på morens fôr.

Hvis kattemoren får et fôr tilpasset drektighet og diegiving, som for eksempel Queen fra Royal Canin, er dette fôret også utviklet for å dekke kattungenes næringsbehov på dette stadiet. Det finnes i tillegg egne fôr som er utviklet for de aller minste kattungene i fasen der de skal gå over til fast føde. Royal Canin har både våtfôr og tørrfôr tilpasset de unike behovene til kattunger i avvenningsfasen.

Disse fôrene er beriket med alle de viktige næringsstoffene kattungene trenger for å vokse og utvikle blant annet de kognitive evnene, muskelmassen, fordøyelsessystemet, immunsystemet og skjelettet.

Våtfôret er spesielt lett for kattungene å spise i denne overgangsfasen på grunn av den myke teksturen. Våtfôret har også en svært høy smakelighet takket være nøye utvalgte proteinkilder av høy kvalitet.   

Tørrfôret til kattunger har blant annet svært små fôrkuler tilpasset de små kjevene til kattungene. I begynnelsen blandes tørrfôret med litt lunkent vann eller morsmelkerstatning (for katt), slik at fôret blir en slags suppe eller grøt. Så reduserer du gradvis mengden væske i fôret til kattungene bare spiser tørrfôret.

Både tørrfôret og våtfôret er fullverdige fôr og kan spises alene, men du kan også velge å gi kattungene en blandet fôring med både tørrfôr og våtfôr.

SacredBirman_Kitten_Milkteeth

Fôr tilpasset kattens rase

Etter at kattungene har fått permanente tenner, som skjer når de er rundt fire måneder, er forholdet mellom de ulike næringsstoffene de trenger det samme frem til de blir ett år. Det er bare dagsbehovet som endrer seg - det øker nemlig etter hvert som kattungene vokser til. Etter hvert som kattene blir voksne mister de aller fleste også helt evnen til å fordøye laktose (melkesukker). Dette vil du merke ved at katten får løs mage hvis du gir den melk etter at den er voksen.

Hvis du ser nærmere på de forskjellige katterasene våre, vil du merke at det er ganske store forskjeller på dem. Den hårløse sphynxen og den store maine coon-katten ser for eksempel helt forskjellige ut. Slike forskjellene gjør også at kattene har forskjellige næringsbehov. Sphynxen har et ekstra høyt energibehov for å hjelpe den med å holde kroppstemperaturen, mens maine coon-katten trenger næringsstoffer som fremmer den flotte pelsen og støtter leddene.  

For å gi kattungen din de aller beste forutsetningene er det derfor viktig å velge et fôr tilpasset kattungens vekstfase og behovene til rasen. Da sikrer du at katten din får alle næringsstoffene den trenger for å fortsetter å utvikle seg til en sunn voksen katt.

Kattungens næringsbehov forandrer seg med alderen og skiller seg fra den voksne kattens behov.  Når katten er voksen, bør den derfor gå over til et fôr tilpasset voksne katter. For de fleste katterasene skjer dette når katten er rundt ett år gammel.

  • facebook
  • youtube