Grunnlaget for katteatferd legges helt i begynnelsen av livet - Royal Canin
Hjem Om katten Kattungen Livet med kattungen din Grunnlaget for katteatferd legges helt i begynnelsen av livet

Livet med kattungen din

Grunnlaget for katteatferd legges helt i begynnelsen av livet

Grunnlaget for katteatferd legges helt i begynnelsen av livet

Kattunger lærer seg det meste av sin voksne atferd fra kattemor mens de fremdeles er veldig unge.  

Denne artikkelen er skrevet av Magdalena Holmström, Breederansvarlig Royal Canin Sverige

Kattungene påvirkes mest de 10 første leveukene og ofte kan atferdsforstyrrelser som utvikles i denne perioden forbli mer eller mindre permanent.

Miljøet kattungene vokser opp i påvirker hva de lærer og hvordan de utvikles. Mens kattungenes øyne fortsatt er lukket, sørger kattemor for at de får beskyttelse, varme, vask, samt ”toalettbesøk”. De første leveukene er kattungene programmert til å lete etter mat. Man kan også i andre leveuke se at de små forsøker å vaske seg, selv om det kan virke noe klønete. Denne omhyggelige rensligheten kan spores tilbake til kattenes ville forfedre.

Etter at kattungenes øyne har åpnet seg (ca 7-14 dager), begynner de å vandre rundt og lære seg nye atferder. Allerede før de er helt avvendte kan de gå på kattekassa uten stimulans fra kattemoren, og de har også lært seg å grave ned avføringen sin. Gravingen er en atferd som i naturen forhindrer at kattungene blir oppdaget av rovdyr. Kattungene begynner også å jage (noe som mest vises i form av skyggeboksing og brytekamper med søsknene), vaske seg selv om hverandre, samt forsvare seg. Disse atferdene er oftest instinktive, og forsterkes av kattemorens instruksjoner. Hvis du for eksempel ønsker å lære kattungene dine og spise raskere på egenhånd, kan det være lurt å la kattemoren spise sammen med dem.

I de tilfellene hvor kattemoren er en dårlig mor, overgir kattungene sine, eller om ungene separeres fra moren i en altfor tidlig alder, kan opplæring av atferd bli avbrutt og ikke helt ferdig utviklet. Et eksempel på det er renslighet. Heldigvis har de fleste katter dette som et medfødt instinkt, og vil ønske å grave ned avføringen sin, eller i det minste gjøre fra seg på et attraktivt underlag (f.eks. myke overflater).

Det er viktig å forstå kattens normale atferd.
I noen tilfeller kan det som av katteeier beskrives som en atferdsforstyrrelse, være en helt normal atferd sett ut i fra kattens ståsted. For å kunne forstå og korrigere et atferdsproblem, må man kjenne til forskjellen mellom en normal og en unormal atferd.

Det er viktig å huske på at katten din forsøker å fortelle deg noe med atferden sin. Katten kan jo ikke kommunisere med oss verbalt, og må derfor bruke det språket den har, dvs. kroppsspråket og atferden.

Her kommer noen punkter som kan være greie å ha i bakhodet:

• Sterke parfymer påvirker kattens luktesans på samme måte som klart, hvitt lys reduserer vår mulighet til å se omgivelsene våre.

• Nye tepper og møbler påvirker katter gjennom en annen lukt like mye som det påvirker oss gjennom sitt utseende. Dette gjør at katten kan få lyst til å gjenopprette alt til det normale ved å spraye sin egen lukt på dem.

• Sko kan utsondre mange forskjellige luktbudskap. Det er som for oss når det stiger matlukt fra en kjele.

• For katter er det en aggressiv handling å stirre. Å blunke langsomt og tydelig til en oppjaget katt, kan ha en beroligende effekt.

• En katt syns nok at stemmene våre er veldig mørke, ettersom vi stort sett bruker de laveste tonene i den skalaen som katter kan oppfatte. Prøv å snakk med falsettstemme for å få kattens oppmerksomhet.

• Det er viktig for katten å kunne se ut over sitt territorium fra et høyt punkt. Dersom katten din forsøker å komme seg ”oppover” i hjemmet ditt, uansett om det er via bokhyllen eller gardinene, så er det rett og slett for å finne den optimale utsiktsplassen.

Observer gjerne katten i ny, og for katten ukjent omgivelse når du har mulighet. Enten kommer den til å ville gjemme seg på en bortgjemt plass med god oversikt over området – eller klatre så høyt opp som mulig.

Hvordan katten din lever har også en stor betydning for hvordan den oppfører seg. Innekatter kan bli late eller destruktive pga mangel på aktivitet og stimulans. Denne mangelen kan føre til et problem med for eksempel overvekt, overdrevet vasking m.m.

Trening og stimulans med lek!
Det er bare fantasien som setter begrensninger for hvordan du kan aktivisere innekatten, eller rett og slett ha litt ”kvalitetstid” med den. Her er et lite utvalg:

Mental stimulans og fysisk aktivitet
- Varier hvor du plasserer matskålen i ny og ne. Dette er med på å stimulere jaktinstinktet hos katten da den må søke etter maten.
- Aktiviseringsballer/kuler er en utmerket måte og få katten til å leke og aktivisere seg, og er også med på å begrense et altfor raskt matinntak.
- Ta på katten sele og kobbel, og ta den med ut. Det kan ta litt tid før katten venner seg til det, men snart har du en trofast turkamerat!
- Lær katten noen enkle triks, lag en agilitybane og tren katten din til å hoppe, krype og gå slalåm!
- Det finnes en del fine aktiviseringsleker for hund som kan fungere like godt på katt. Prøv deg gjerne fram!

Det finnes en uendelig mengde aktiviteter å sysselsette katten med. Sett av litt tid hver dag og stress med ned litt herlig kattelek. Det eneste som kreves er litt fantasi og en god dose tålmodighet!

  • facebook
  • youtube