Livet med kattungen din

Ny kattunge i hjemmet

Kattungens første dager i nytt hjem

Når du får kattungen hjem til deg, har den akkurat blitt skilt fra moren og de andre kattungene i kullet for første gang. Den lille kattungen føler seg nok veldig ensom og usikker i helt nye omgivelser. Det er svært viktig at du gir den trygghet og passer ekstra godt på den de første dagene.

De første dagene i nytt hjem

For å berolige kattungen og hjelpe den med å finne seg raskt til rette, er det viktig at du som eier forbereder både hjemmet og familien på det nye familiemedlemmet. Sørg for at du har det du trenger av utstyr som fôrskåler, leker, klorebrett og kattetre, og at du har tenkt gjennom hvor kattens ting skal være.

La katten utforske det nye miljøet, familiemedlemmer og eventuelt andre husdyr i et rolig tempo. Dette har stor betydning for hvordan kattungen finner seg til rette. La kattungen oppdage ett rom av gangen så den gradvis blir kjent med det nye hjemmet sitt. Dette reduserer risikoen for at den blir redd og for eksempel gjemmer seg under møbler.

Det er din oppgave å beskytte katten

Kattens sikkerhet er ditt ansvar nå. Du har tatt over kattemorens rolle som oppdrager. Kattungen kommer til å vende seg til deg for å finne trygghet og kjærlighet. Den er helt avhengig av deg for å kunne utvikle seg og ha det bra.

Pass også på at hjemmet er trygt for kattungen. Enkelte stueplanter er giftige for kattungen, og slike planter bør byttes ut med ufarlige planter før kattungen kommer hjem. Sørg også for at den ikke ved et uhell får tilgang til vaskemidler eller rengjøringsmidler o.l.

Kattungen må håndteres forsiktig. Plutselige og voldsomme bevegelser kan skremme katten. Den beste måten å bære en kattunge på, er å holde den ene hånden under kattens mage og den andre under bakenden.

MainCoon_kitten_growth

Barn og kattunger

Det er vanlig at barn ønsker å kose mye med nykomlingen. Forklar barna at kattungen ikke er et leketøy, at den trenger mye søvn, og at de ikke må vekke den for å kose med den. Vi anbefaler at du sier til de minste barna at de ikke får lov til å klappe og kose med kattungen når du ikke er i nærheten. På denne måten unngår du også at de blir klort. Det er spesielt viktig å lære barna hvordan de skal håndtere kattungen. Forklar dem spesielt at de ikke skal:

  • dra kattungen i halen.
  • løfte kattungen etter nakkeskinnet.
  • løfte kattungen med begge hender etter forlabbene.
  •  

Andre husdyr og kattunger

Når det gjelder andre hunder og katter i husholdningen, bør du sørge for at det «gamle» husdyret beholder sine privilegier de første dagene. Det er viktig at dyrene blir kjent med hverandre mens du passer på, og at det skjer gradvis.

Det kan kanskje høres overraskende ut, men de fleste hunder har lett for å akseptere kattunger. Enkelte eldre hunder kan være mindre tolerante.

Voksne katter kan være mindre begeistret for at en kattunge invaderer deres territorium. De viser gjerne misnøye ved å opptre truende. Ofte har de slettes ikke lyst til å akseptere selv små forandringer i vanene sine.

Når dyrene treffes for første gang, skal du ikke tillate noen form for aggressivitet. Sørg for at du lar kattene møte hverandre på nøytral grunn mens de leker eller mens de spiser. Gjenta dette helt til kattene aksepterer hverandre. Kattene kommer til å få et hierarkisk forhold til hverandre, og det er veldig viktig at du ikke prøver å forandre på dette.

Det kan ta tid før den eldre katten/hunden venner seg til det nye familiemedlemmet. Så vær tålmodig!

  • facebook
  • youtube