Hjem Om katten Kattungen Livet med kattungen din Oppdragelse av kattungen

Livet med kattungen din

Oppdragelse av kattungen

Trening av kattungen

Det er viktig å huske på at kattungens oppdragelse pågår fra fødselen til den er omtrent 6 måneder.

Passende miljø for kattungen

Et bra miljø for kattungen å vokse opp i, er et miljø der den lett blir tam og raskt blir kjent med menneskene som omgir den og omgivelsene den befinner seg i. Det meste av adferden læres av moren og søsknene allerede før kattungen er tre måneder gammel. Når du tar hånd om en kattunge, har du derfor en del av ansvaret for at den får de grunnleggende kunnskapene den trenger.

Kattemoren

Hvis det er mulig, bør kattungen få bli hos kattemoren i hele sosialiseringsperioden, som strekker seg over de tolv første leveukene. Dette gir kattungen de beste oppvekst-
vilkårene, og det blir enklere for den å tilpasse seg det nye hjemmet senere.

Aktive omgivelser

Kattunger som har vært i kontakt med flere forskjellige personer fra de var små, blir åpne og nysgjerrige på livet. Hvis kattungen har vent seg til ulike hverdagslyder, har den lettere for å tilpasse seg det nye hjemmet på en problemfri måte.

Upassende miljø

Hvis kattungens oppvekstmiljø ikke har vært stimulerende (f.eks. på et isolert sted), bør kattungen sosialiseres forsiktig.

Mamma er borte

Det er viktig at du raskt begynner å oppdra katten. Ellers kan den bli nervøs og deprimert. Kattungen må raskt lære seg hvilke sosiale regler den skal følge og hvilken oppførsel som kreves for at den skal kunne bo sammen med deg og din familie i fremtiden.

Aktive omgivelser

Sørg for at katten venner seg til mennesker og at den får maksimalt stimulering utenfra. La forskjellige personer forsiktig løfte opp kattungen, la den venne seg til lyd av ulik styrke og la den få kontakt med andre dyr.

Læring

Kattunger lærer på to forskjellige måter. De begynner med å herme etter morens oppførsel, og senere lærer de ved å eksperimentere selv. I det siste tilfellet prøver katten forskjellige ting og ser hva som skjer. Hvis resultatet oppleves som positivt, vil katten gjenta aktiviteten ved andre anledninger.

Lære å klore og bite

Kattungen bør så tidlig som mulig, dvs. før klør og tenner er ferdig utviklet, gjøres kjent med enkelte grenser. Under slagsmål o.l. får kattungen selv små bitt og rift-skader som gjør at den på egen hånd skjønner hvor effektive disse våpnene er.

Lære å leke

Leken er en svært viktig fase i kattungens sosialiseringsprosess. Gjennom lek oppdager kattungen omgivelsene sine, og den utvikler på denne måten sin fysiske kapasitet. Lek er for øvrig den beste medisinen mot ensomhet. Leketøyet i seg selv er ikke interessant for kattungen.  Det er det faktum at leken rører på seg og kan rulle eller skli og forsvinne i utilgjengelige kroker, som gjør at kattungen synes den er spennende.

Lære å jakte

Katten begynner å lære seg å jakte tidlig i utviklingen, gjerne allerede når den er rundt én måned gammel. Dette lærer den ved å herme etter voksne dyr. Ved seks ukers alder lærer den hva som er spiselig ved å se hva kattemoren spiser. Ved to måneders alder mestrer den frykten, og ved seks måneders alder har den lært seg angrepsteknikken. I prinsippet kan den da greie seg selv.

Bruke kattetoalettet

Det er kattemoren som lærer kattungen å bli renslig. Fra og med fem-seks ukers alder er kattungen renslig og gjør fra seg i kattetoalettet.

Den bruker oftest mye tid på å grave ned ekskrementene.

Nytteverdi og hva adferden ligner:

Slossing: Angreps- og forsvarsadferd
Bryting: Selvbeherskelse (ikke å bite) Respekt for hierarkiet
Hoppe til siden: Forsvar av revir/provokasjon
Jakt: Forsvar av revir og jakt
Reise seg:  Forsvar av revir og jakt
Boksing: Utvikler syn og hørsel, selvbeherskelse (ikke å falle)
Fugleleken: Jakt
Rotteleken: Jakt
Fiskeleken: Jakt

Videoer

Melatih anak kucing

Keindahan gerakan, kelembutan rambut, kenakalan yang tidak bisa diprediksi ...  Kehadiran hewan berkaki empat dengan kasih saying, sudah adal dalam diri kucing, siap untuk berkembang. Sebagai satu-satunya yang bertanggung jawab atas kesehatan dan kesejahteraan kucingnya, pemilik kucing wajib untuk mengetahui kebutuhan yang sebenarnya dari kucing nya. Salah satu elemen penting tersebut  adalah  nutrisinya.

Alle filmer :

  • facebook
  • youtube