Stell av kattunge - Royal Canin

Livet med kattungen din

Stell av kattunge

Stell av kattunge

Å stelle seg og sove er noen av kattungens vanligste gjøremål. Kattungen begynner å vaske seg selv allerede når den er to uker gammel. Den bruker den ru tungen og hjelper gjerne til med labbene. Forlabbene fuktes med tungen og fungerer som en slags skureklut. De når til og med helt bak ørene.

Stell av kattungen

Stell av kattungen er en god mulighet til kontakt og kos. Dersom pelsen er fin og glansfull, betyr det som oftest at katten er frisk og at du tar godt vare på den.

Børsting er helt nødvendig for å hindre at katten svelger døde hårstrå som ellers blir igjen i pelsen. Dersom katten slikker i seg for mye hår, kan det føre til at det dannes hårballer i magen. Hårballene kan føre til mye ubehag og smerter for katten, som for eksempel oppkast, diaré og forstoppelse, og må i verste fall inn til veterinæren for å fjerne hårballene operativt.

Stell av kattungen er en god mulighet til kontakt og kos. Dersom pelsen er fin og glansfull, betyr det som oftest at katten er frisk og at du tar godt vare på den.

Det er viktig å venne kattungen til å bli børstet tidlig. Dette ritualet innbyr raskt til fellesskap og gjensidig velvære. Etter at du har børstet katten, bør du avslutte ritualet med å klappe eller leke med kattungen en stund.

Korthårede raser

Det holder å børste korthårede katter én gang i uken. Før børsting kan du massere katten mot hårets vokseretning med en massasjehanske for å fjerne døde hårstrå og styrke huden. Bruk en myk børste, helst en naturhårbørste, for ikke å slite ut pelsen.

Raser med mellomlang pels og perserkatter

Det er ofte nødvendig å gre katten noen minutter hver dag for å unngå floker og knuter, samt for å fjerne skitt. En grovtannet metallkam er mest praktisk. Gre alltid kattungen med hårene, og avslutt med å gre mot hårene for å fjerne døde hårstrå og småfloker på en skånsom måte. Dersom en floke er vanskelig å løse opp, må du være tålmodig og forsiktig. Ellers er det fort gjort å rive ut en hel pelsdott.

Hårballer

De fleste typer tørrfôr av høy kvalitet inneholder i dag fiber for å motvirke hårballer. Disse fibrene har en opprensende effekt i fordøyelsessystemet og gjør at hårstråene kapsles inn og kommer ut på en naturlig måte. Når katten kaster opp hårballer, må det ikke forveksles med andre typer oppkast som er forårsaket av for eksempel innvollsparasitter. Følg med om katten kaster opp. Kontakt veterinær dersom du er usikker.

Røyteperioder

Om våren og sommeren må katten børstes oftere. På langhårede kattunger bruker du en massasjehanske av gummi og deretter en kam for å fjerne alle døde hårstrå. På korthårede kattunger bruker du en klut eller et pusseskinn.

Kattungens pels

Det er vanlig med floker bak ørene og på halsen, altså de stedene katten ikke kommer til med tungen. Disse områdene bør du gi litt ekstra oppmerksomhet. Avslutt med å børste halen: Børst langs halen (både med hårene og mot hårene) for å gi den maksimalt volum.

Stell av klørne

Kattungen bruker ofte klørne for å markere reviret sitt. For å unngå at ting blir ødelagt, samtidig som kattens naturlige adferd ikke blir forhindret, anbefaler vi at klørne klippes. Før du prøver å gjøre dette selv, kan du få en veterinær til å vise deg hvilken del av kloen som kan klippes uten å skade katten. For utekatter reguleres dette naturlig, men kontroller likevel klørnes tilstand regelmessig.

Slik klipper du klør

Katten får ikke vondt når du klipper klørne, men den liker det likevel ikke spesielt godt. Det er derfor nødvendig at du venner katten til dette tidlig, slik at den blir mindre skeptisk.
Velg et komfortabelt sted. Plasser kattungen på fanget og hold den i et fast grep dersom den prøver å stikke av. Etter hvert klipp bør du roe ned katten ved å stryke den på magen.
En klotang er det beste redskapet. Klipp bort den ytterste spissen på kloen uten å komme nær den trekantformede, lyse-røde, nervefylte sonen helt innerst på kloen. Dersom du klipper for langt ned, kan kloen begynne å blø, og dette er veldig vondt for katten.

Klørnes tilstand er en viktig indikasjon på kattens helsetilstand. Dersom de er for harde eller for myke, kan dette være et tegn på mangelsykdommer eller bakterieangrep. Hvis katten biter på klørne, kan det bety at noe er galt. Kontakt gjerne veterinæren din om dette.

Bad katten

Husk på at de fleste katter ikke liker vann! Et bad kan likevel være nødvendig for å ta vare på pels som er vanskelig å stelle. Dette gjelder spesielt katter med halvlang eller lang pels. Du bør derfor venne kattungen til vann tidlig.

Vær forsiktig, men bestemt
Første gangen er det viktig å venne kattungen til vannet uten at den blir redd. Bruk en klut eller en svamp til å væte kattungens pels. Dersom kattungen protesterer kraftig, bør du ikke fortsette.

Gjenta heller prosedyren de neste dagene helt til kattungen venner seg til dette.

Skyll grundig med vann

Fyll bunnen av badekaret eller en balje i dusjen med vann som holder 36–37 grader. Plasser kattungen i vannet samtidig som du klapper og prater beroligende med den. Bruk en liten skål og øs vann over ryggen til katt-ungen, men unngå at den får vann i øyne og ører. La heller ikke hodet bli vått.

Vask deretter pelsen, og bruk litt ekstra tid på spesielt skitne partier. Skyll deretter nøye ved hjelp av en skål, eller bruk dusjen med lavt vanntrykk. Pakk kattungen inn i et rent og varmt håndkle, og tørk så hele pelsen.

Avslutt med å tørke pelsen helt tørr med en hårføner, men ikke for varmt.

Videoer

Vaksinasi, obat cacing dan pubertas

Keindahan gerakan, kelembutan rambut, kenakalan yang tidak bisa diprediksi ...  Kehadiran hewan berkaki empat dengan kasih saying, sudah adal dalam diri kucing, siap untuk berkembang. Sebagai satu-satunya yang bertanggung jawab atas kesehatan dan kesejahteraan kucingnya, pemilik kucing wajib untuk mengetahui kebutuhan yang sebenarnya dari kucing nya. Salah satu elemen penting tersebut  adalah  nutrisinya.

  • facebook
  • youtube