Nyresvikt og ernæring - Royal Canin
Hjem Om katten Senior katter Senior helse Nyresvikt og ernæring

Senior helse

Nyresvikt og ernæring

Ernæringen har stor betydning for katter med nyresvikt

Nyresvikt forekommer ofte hos eldre katter. En svært viktig del av håndteringen av denne lidelsen, er å gi katten en diett som reduserer belastningen på nyrene. Katter med nyrelidelser har ofte redusert appetitt, og det kan derfor være vanskelig å få dem til å spise det vanlige fôret sitt. Den gode nyheten er at vi nå tilbyr flere ernæringsløsninger tilpasset nettopp nyrelidelser. 

HVA ER NYRESVIKT?

Rundt 30 % av alle katter over 12 år opplever nyresvikt. Det betyr at dette er den vanligste sykdomsrelaterte dødsårsaken hos katter. Lidelsen er en følge av at kattens nyrer ikke lenger fungerer optimalt. Årsaken til dette kan være genetisk, et resultat av høy alder eller en tidligere infeksjon eller forgiftning. Når nyrefunksjonen blir forstyrret, kan ikke nyrene lenger utføre viktige oppgaver i kroppen, som å filtrere blodet og konsentrere urinen.

Blodet blir filtrert i nyrene og næringsstoffene samlet opp, mens avfallsstoffene føres videre til urinblæren for å blir utskilt via urinen. Nyrene består av tusenvis av små filterenheter som kalles nefroner. Ved nyresvikt slutter disse nefronene å fungere normalt, og blodet blir derfor ikke renset like godt lenger. Når blodet ikke blir filtrert ordentlig, samler avfallsstoffer seg gradvis opp i kroppen og kan føre til andre symptomer og sykdommer.

 

SYMPTOMER PÅ NYRESVIKT

Ofte har ikke katten noen synlige symptomer på lidelsen før nyrefunksjonen er kraftig redusert. Det er derfor en god idé å regelmessig ta katten til en veterinær for å undersøke nyrene – spesielt hvis du har en eldre katt. Du kan oppleve at en katt som har nyresvikt begynner å drikke mer og urinere mer. Siden katten har vansker med å konsentrere urinen, vil den også miste mer væske enn normalt. Vær oppmerksom på denne adferden, og kontakt veterinæren hvis dette vedvarer. Andre vanlige tegn på nyreproblemer er nedsatt appetitt, kvalme, oppkast, dårlig ånde, vektreduksjon og et lavere aktivitetsnivå. Takket være nye blodprøver er det i dag mulig å oppdage nyresvikt mye tidligere i sykdomsforløpet enn før.

 

RIKTIG ERNÆRING ER VESENTLIG

Det er dessverre ikke mulig å kurere nyresvikt, men du kan bidra til å redusere hastigheten på sykdomsforløpet og bedre kattens livskvalitet. Velg et diettfôr som er spesielt tilpasset katter med nyrelidelser, slik som Renal-fôrene fra Royal Canin. Diettfôrene støtter nyrefunksjonen og bidrar til at katter med nyresvikt føler seg bedre. Jo raskere katten din får riktig diett, jo bedre – derfor er det også viktig å oppdage sykdommen så tidlig som mulig.

 

RENAL-PRODUKTER FRA ROYAL CANIN

Sammensetningen til diettene i Renal-serien er spesielt tilpasset katter med nyrelidelser, med et lavt fosforinnhold. Siden en syk nyre ikke kan filtrere fosfor, samler dette stoffet seg i blodet, og det påvirker utviklingen av nyrelidelsen. For å redusere belastningen på nyrene inneholder Royal Canin Renal en tilpasset mengde proteiner av høy kvalitet. Fôret er rikt på omega-3 (EPA og DHA) som støtter nyrenes funksjon. I tillegg har fôrene et skreddersydd energiinnhold. Dette betyr at katten får det daglige energiinntaket, selv om appetitten er redusert. 

Det anbefales å konsultere veterinæren før du bruker Renal-produktene eller før du forlenger en diettbehandling med Renal.

 

ANBEFALINGER FOR KATTER MED NYRESVIKT

 • Gå over til et fôr utviklet for katter med nyrelidelser. I løpet av en uke blandes gradvis det nye fôret i det gamle.
 • Husk at vanlig kattefôr og godbiter kan føre til ytterligere skader på nyrene – så hold deg til diettfôret.
 • Sørg for at katten din alltid har tilgang til rent og ferskt vann.
 • Unngå unødvendig stress for katten – spesielt i forbindelse med måltider.
 • Del det daglige fôrinntaket i mindre porsjoner for å stimulere kattens appetitt.
 • Varm opp fôret til rundt 37 grader – det får fôret til å smake kraftigere. 
 • Skift eventuelt mellom forskjellige produkter i Renal-serien fra Royal Canin – alle diettfôrene har forskjellig smak, duft og tekstur, og dette bidrar til å bedre kattens appetitt.
 • Fortsett å gi katten det anbefalte diettfôret – selv om kattens tilstand forbedres. Det er viktig å huske at katten må spise nyredietten resten av livet for å støtte en langvarig nyrefunksjon.
 • Sørg for å følge anbefalingen nøye hvis katten får medisiner.
 • Ta kontakt med veterinæren hvis symptomene på nyresvikt blir verre.
 • facebook
 • youtube