Hjem Om katten Tips for livet med katten Unngå overvekt Unngå at kjæledyret ditt legger på seg

Unngå overvekt

Unngå at kjæledyret ditt legger på seg

Slik kan du unngå at kjæledyret ditt legger på seg

Overvekt hos kjæledyrene våre er et stort – og voksende – problem. Heldigvis er det ikke så vanskelig å hindre at katten eller hunden din legger på seg. Her er noen få og enkle tips du lett kan følge.

Det er godt kjent at overvekt kan gi kjæledyrene våre problemer. Katter og hunder som veier for mye, er mindre bevegelige, leker mindre og tigger mer etter noe å spise. I tillegg er de mer utsatt for alvorlige helseproblemer, som artritt, diabetes, urinveisinfeksjoner og luftveislidelser.

Den beste måten å holde kjæledyret i god form på og innenfor den anbefalte vekten, er å unngå at det legger på seg i utgangspunktet. Et balansert kosthold og mye aktivitet er nødvendig for å holde kjæledyret ditt sunt og i god form, samtidig som det sørger for bedre livskvalitet og forebygger lidelser.

Ønsker du å passe på at katten eller hunden din ikke legger på seg? Her er noen forebyggende tiltakene du kan tenke på.

 

REGELMESSIGE FÔRINGSRUTINER

Katter og hunder er – ikke ulikt oss mennesker – vanedyr, og de trives best og har lettest for å holde idealvekten når de har regelmessige fôringsrutiner. Husk på at kommersielle snacks til kjæledyr ofte kan inneholde mange kalorier, og at rester fra matbordet også tilfører mange ekstra kalorier.

Vår anbefaling er:

  • Ingen rester fra bordet.
  • Reduser mengden snacks og vær bevisst når du velger snackstype.
  • Øk aktivitetsnivået.

Husk at mange katter og hunder også får mat fra andre. Når du har gjester hjemme hos deg, eller hvis andre skal passe kjæledyret i ferier og lignende, er det lurt å passe på at disse personene også holder seg til rutinen dyret er vant til. Faste fôringstider er første trinn i en sunn livsstil for kjæledyret ditt.

 

VELG EN LEK FREMFOR EN GODBIT

Et morsomt og lekent miljø er viktig for å stimulere kjæledyret på en god måte. Finn på leker og aktiviteter med katten eller hunden din i løpet av dagen fremfor å gi den godbiter hele tiden. Få katten din til å jakte på en leke du trekker etter en hyssing. Ta hunden med på en inspirerende luftetur; la den hoppe opp på steiner eller over små hindre langs stien, løp i oppoverbakkene eller la den lete etter leker du har gjemt.

Lek og aktivitet er naturlig for kjæledyret ditt, og en aktiv hverdag er med på å sørge for et sunt og lykkelig liv for dyrene. Som nevnt før kan godbiter inneholde mange kalorier, og de bør derfor velges med omtanke og gis i begrensede mengder.

 

UTFORDRINGER MED URBANE KATTER OG HUNDER

Vektproblemene hos urbane katter kommer hovedsakelig av at kattene har begrenset tilgang til å gå ut og at de ofte er steriliserte eller kastrerte. Dette reduserer energibehovet til kattene. En utekatt på 4 kg trenger rundt 300 kcal/dag, mens en innekatt på samme størrelse bare trenger 200 kcal/dag. En katt som er ute vil jakte eller på andre måter være i aktivitet, rundt fire timer om dagen. Dette understreker hvor viktig det er at en innekatt holder en streng og balansert diett. Sterilisering/kastrering reduserer energibehovet betydelig (- 30 %) for kjæledyrene. Det er derfor viktig å både justere mengden og type fôr kjæledyret får rett etter en slik operasjon for å beholde en sunn vekt.

Det samme gjelder for hunder. Hunden vil automatisk bli overvektig når energiinntaket overskrider energiforbruket. Hvis en hund får mye fôr og for lite aktivitet, begynner den onde sirkelen. Løsningen er da ikke bare å redusere fôrinntaket. Ved å bare rasjonere dyrets vanlige fôr for å gå ned i vekt, kan du skape andre komplikasjoner i tillegg. Det vil være en risiko for at dyret blir feilernært siden det ikke lenger får nok av de essensielle næringsstoffene det trenger. En diett tilpasset vektreduksjon sørger derimot for at dyret kan spise et like stort volum som før slik at dyret får en god metthetsfølelse. Fôret tilfører i tillegg næringsstoffer i riktige mengder for å unngå mangler og feilernæring, og samtidig reduseres det totale kaloriinnholdet i fôret.

Vi må også være oppmerksomme på at de forskjellige hunderasene er forskjellige. Cocker spaniel, labrador retriever og beagle er hunderaser som for eksempel er genetisk disponert til å overspise.    

  

OVERFÔRING – NOE Å TENKE PÅ

Visste du at snacks i form av et griseøre eller lignende for en hund på 20 kg tilsvarer 7 amerikanske smultringer for et menneske?

Og at bare 30 g med fett fra en skinke for en katt på 4 kg tilsvarer 12 amerikanske smultringer for et menneske?

 

LES MER

  • facebook
  • youtube