Hjem Om katten Voksen katt Katt og ernæring Queen – gir avlskatten de beste forutsetningene

Katt og ernæring

Queen fra ROYAL CANIN® er et produkt som er utviklet for å imøtekomme næringsbehovene til hunnkatten under løpetid, drektighet og diegiving. Men hva er det egentlig som gjør dette produktet så unikt? Og hva skjer med kattens næringsbehov under løpetiden, drektigheten og diegivingen?

queenkatt

HUNNKATTENS ENERGIBEHOV UNDER LØPETID OG DREKTIGHET

I motsetning til tispen begynner hunnkatten å legge på seg tidlig i drektigheten. I løpet av de to første tredelene av drektigheten er vektøkningen et resultat av at hunnkatten legger på seg fettreserver. Vektøkningen i slutten av drektigheten kommer først og fremst av fostrenes vekst.

Hunnkattens energibehov øker tidlig i reproduksjonssyklusen, faktisk allerede i løpetiden. Hunnkattens energibehov øker da med rundt 60 kcal/kg og dag sammenlignet med kattens vedlikeholdsbehov. I perioden når hunnkatten er sammen med hannkatten, er det vanlig at hunnkatten opplever redusert appetitt. Dårligere appetitt kombinert med et høyere energibehov stiller store krav til fôret.

Når hunnkatten blir drektig, øker energibehovet hennes ytterligere. I gjennomsnitt tilsvarer økningen hver drektighetsuke 10 % sammenlignet med vedlikeholdsbehovet. Under drektighetens siste uker ser man en tendens til at appetitten og fôrinntaket blir redusert fordi fostrene tar opp mye av plassen i bukhulen. Når hunnkatten når slutten av drektigheten, skal hun veie rundt 40 % mer enn idealvekten sin. En del av denne vektøkningen kommer av selve fostrene, men størstedelen av vektøkningen skyldes fettlagrene katten bygger opp for å kunne håndtere den kommende melkeproduksjonen.

DE BESTE FORUTSETNINGENE UNDER LØPETID OG DREKTIGHET

Queen er et unikt produkt som er utviklet for å gi hunnkatten de beste forutsetningene under løpetiden, drektigheten og diegivingen. Det finnes enkelte næringsstoffer som har vist seg å ha en stor betydning for optimal reproduksjonsevne og fosterutvikling. I Queen har vi tatt hensyn til dette.

Høyt fettinnhold og optimal fettsyresammensetning

Studier har vist at hvis man gir avlskatter et fôr med lavt fettinnhold, så har dette en negativ innvirkning på kattens reproduksjonssyklus. Fôr med et høyt fettinnhold fremmer derimot reproduksjonsevnen. Queen har derfor et høyt fettinnhold (23 %) og en optimal sammensetning av fettsyrer. Dette har stor betydning for både reproduksjonsevnen og kattens mulighet til å legge på seg de fettreservene som er nødvendig under drektighet og diegiving.

 

Queen fra ROYAL CANIN® er et fôr utviklet til den drektige og diegivende hunnkatten. Fôret har et høyt fett- og energiinnhold, og det inneholder alle næringsstoffene som er viktige for en optimal melkeproduksjon. For å kunne imøtekomme det høye energibehovet og produsere melk av høy kvalitet, trenger hunnkatten oftest fri tilgang til fôret i denne tiden.

 

Høyt innhold av fettsyrene EPA og DHA

I Queen er det høye nivåer av omega-3-fettsyrene EPA og DHA. Får hunnkatten tilskudd av disse fettsyrene under både drektigheten og diegivingen, har det en positiv innvirkning på utviklingen av kattungenes syn, læreevne og hukommelse.

Tilskudd av betakaroten

Betakaroten fungerer som en antioksidant og kan ha en positiv innvirkning på produksjonen av drektighetshormonet progesteron. Betakaroten beskytter fostrene mot frie radikaler under fosterutviklingen.

Tilskudd av folsyre

Folsyre er et B-vitamin som er spesielt viktig ved løpetid og drektighet. Folsyre bidrar ved danningen av DNA, og ved drektighet øker behovet for dette næringsstoffet. Studier tyder også på at tilskudd av folsyre tidlig i drektigheten reduserer risikoen for ganespalte hos kattungene.

Taurin

Taurin er en essensiell aminosyre for alle katter, men den er ekstra viktig ved drektighet siden mangel på taurin kan føre til at fostrene reabsorberes. I de fleste kommersielle kattefôr er det tilstrekkelige nivåer av taurin, men det er ekstra viktig å passe på taurinnivåene hvis katten får hjemmelaget fôr eller hvis hunnkatten spiser mye matrester.

 

«De første 36 timene etter fødselen produserer hunnkatten råmelk som er rik på antistoffer og beskytter kattungene mot eventuelle infeksjoner.»

 

HUNNKATTENS ENERGIBEHOV UNDER DIEGIVINGEN

Når kattungene blir født, begynner hunnkatten å produsere melk. Hunnkattens energibehov øker nå kraftig til mellom 120 og 180 kcal/kg og dag. Under diegivingsperioden benytter hunnkatten de fettreservene hun har lagret i løpet av drektigheten, men hun er også avhengig av et energirikt fôr av høy kvalitet. De første 36 timene etter fødselen produserer hunnkatten råmelk som er rik på antistoffer og beskytter kattungene mot eventuelle infeksjoner.

Etter 36 timer begynner hunnkatten å produsere den melken som kommer til å være kattungenes eneste kilde til energi de første ukene i livet.

KOSTEN PÅVIRKER MELKENS SAMMENSETNING

Melkens sammensetning kan påvirkes av hvilken type fôr hunnkatten spiser, hvor i diegivingsperioden hun befinner seg og hvor mange kattunger hun har. Studier har vist at melk fra hunnkatter som spiser et energirikt fôr har et høyere tørrsubstansinnhold enn melk fra hunnkatter som spiser et fôr med lavere fettinnhold. Forskjellen har i første omgang med melkens fettinnhold å gjøre. Hunnkatter som får et fettrikt fôr greier altså å produsere melk med høyere fettinnhold. Dette har stor betydning for melkens energitetthet og dermed kattungenes vekst. En fettrik kost er også bra for hunnkatten, siden hun da kan bruke mindre av sine egne fettreserver og likevel produsere nok melk.  

QUEEN SIKRER EN OPTIMAL MELKEPRODUKSJON

QUEEN er utviklet for å opprettholde en optimal melkeproduksjon hos hunnkatten og for å dekke hennes høye energibehov i denne krevende perioden. Dette er mulig takket være en kombinasjon av:

Høyt energiinnhold

Under diegivingen har hunnkatten et svært høyt energibehov. Dette betyr at hun må spise et fôr med høy energitetthet for å ikke gå ned alt for mye i vekt. Et fôr med høy smakelighet og et høyt energiinnhold hjelper hunnkatten med å opprettholde god melkeproduksjon.

Høyt fettinnhold

Fettinnholdet i fôret hunnkatten spiser under diegivingen har en direkte innvirkning på melkens fettinnhold. Et fettrikt fôr gir økt fettinnhold i melken, noe som er viktig for kattungenes vekst. Dette er ekstra viktig når kullet er stort.

Tilskudd av L-karnitin

Karnitin er en aminosyre som inngår naturlig i hunnkattens melk. Kattungene kan produsere karnitin selv, men ikke i store nok mengder til å dekke sitt eget behov. De er derfor avhengig av den mengden karnitin de får fra melken. Karnitin er nødvendig for å transportere fettsyrer inn i mitokondriene, som i sin tur er nødvendig for at kattungene skal kunne omdanne melkefettet til energi. Studier har vist at hunnkatten benytter sine egne reserver av karnitin under diegivingen for å opprettholde karnitinnivået i melken. Queen inneholder L-karnitin for å sikre at hunnkattens melk inneholder tilstrekkelige nivåer og for å unngå at hunnkattens egne nivåer synker for lavt.

Høye nivåer av essensielle fettsyrer og beriket med fettsyrene EPA og DHA

Kattungene kan selv produsere enkelte flerumettede fettsyrer. De kan benytte enkelte forstadier som finnes i melken (f.eks. linolsyre) for å danne arakidonsyre, men ikke i store nok mengder til å dekke sitt eget behov. Kattungene er derfor avhengig av at melken inneholder enkelte fettsyrer. Hunnkatter som fôres med høye nivåer av essensielle fettsyrer kan produsere melk som inneholder høye nivåer av nettopp disse fettsyrene. Queen inneholder derfor høye nivåer av blant annet linolsyre, arakidonsyre, EPA og DHA.

SMAKELIGHET FRA A TIL Å

Sist, men ikke minst, er det svært viktig at et fôr til drektige og diegivende hunnkatter smaker godt. Queen ble lansert for ti år siden, og produktet har gått gjennom flere forskjellige oppdateringer siden den gang. I 2012 ble en omfattende utvikling av smakeligheten gjennomført, og forsøk med et større antall oppdrettere viste at fôret ble godt likt av drektige og diegivende hunnkatter. Hele 80 % av oppdretterne var fornøyde eller svært fornøyde med smakeligheten til produktet.

Gi hunnkatten din de beste forutsetningene ved neste løpetid ved å velge ROYAL CANIN® Queen fra første dag i løpetiden.

  • facebook
  • youtube