Hjem Om katten Voksen katt Katteraser Må den beste katten vinne – eller ikke

Katteraser

Må den beste katten vinne – eller ikke

MÅ DEN BESTE KATTEN VINNE – ELLER IKKE

Katteutstillinger kan være rett så komplisert, med mange rare regler og bestemmelser. Men de kan også vær morsomme og gi både mestringsfølelse og stolthet. I denne artikkelen finner du grunnleggende informasjon om hvordan en katteutstilling foregår.

Kanskje har du lyst til å dra på utstilling med katten din, men sitter med mange spørsmål, som: Er det bare rasekatter som kan delta? Hvor oppstod de første utstillingene og hvorfor ble de arrangert? Er det noe jeg må tenke spesielt på og planlegge i forkant av en utstilling?

Den første katteutstillingen som ble omtalt i pressen var en del av et marked for bønder i England i 1598. Men utstillingen i Crystal Palace i London i 1871, anses for å være den første «ordentlige» katteutstillingen. Interessen har bare fortsatt å øke, og i dag er katteutstillinger populære over hele verden. På samme måte som du finner forskjellige konkurranser og mesterskap i forskjellige sportsgrener, er det også et stort antall populære katteutstillinger i verden, som for eksempel Scandinavian Winner Show og World Winner Show.

 

Hva er hensikten med utstillingene?

Hensikten med katteutstillingene er først og fremst å vise frem det store spekteret av forskjellige katteraser, men også å spre kunnskap om oppdrett og dyrehold. Når du besøker en katteutstilling, har du muligheten til å snakke med katteeiere og oppdrettere. Hvis du vurderer å kjøpe en rasekatt, er dette en perfekt mulighet til å lære mer om rasen du er interessert i. For de som stiller ut kattene sine, er dette en viktig møteplass der de kan utveksle erfaringer og få veiledning når det gjelder avl på kattene sine.   

 

Er utstillingene bare for rasekatter?

De fleste utstillingene fokuserer på rasekatter, men blandede raser, som vi oftest kaller «huskatter», kan også delta i egne klasser. Det er imidlertid en del ting du må tenke på før du melder katten din på en utstilling.

 • For det første må du tenke gjennom om katten din er sosial og harmonisk nok til å håndtere omgivelsene på en utstilling med mange ukjente mennesker og høye lyder. Husk at katten din blir håndtert av både assistenter og dommere, og at den ofte må tilbringe mange timer i buret. Alt i alt kan dette være en mental utfordring for noen huskatter.
   
 • For det andre må du være klar over at kravene og bedømmingen kan være ganske streng og at konkurransen er hard. En katt som ikke er spesielt avlet for utstillinger, kan oppleve å få påpekt mangler og feil, og dette kan være en utfordrende opplevelse for eieren. Hvis du eier en rasekatt og ønsker å delta på en utstilling for første gang, bør du alltid ta kontakt med oppdretteren for å få råd og samtykke. 
   
 • For det tredje er det viktig at du forstår hvordan bedømmingen fungerer og hvilke karaktertrekk dommerne vurderer. Rasekatter bedømmes etter hvor gode representanter de er for den gitte rasen, både når det gjelder karaktertrekk og utseende. Så en vakker katt som oppfører seg fint, kan komme på siste plass hvis den ikke har de rasespesifikke trekkene som rasestandarden sier den skal ha.
         
 • For huskatter er bedømmelsesprosessen noe annerledes. Her er det ingen rasestandard, og katten dømmes i stedet etter generelt utseende og adferd. En huskatt må være kastrert eller sterilisert og eieren trenger et Huskattbevis (istedenfor stamtavle) for å kunne stille ut katten.
   
 • For at en katt skal kunne stilles ut – uavhengig av om det er en rasekatt eller en huskatt – må den være over tre måneder, den må være ID-merket og du må kunne dokumentere vaksinasjoner.

 

Det neste trinnet

Hvis katten din oppfyller alle kravene nevnt ovenfor, er det neste du må gjøre å melde deg inn i en katteklubb. Det beste er å bli medlem i en katteklubb i nærheten av der du bor, slik at det blir lett å delta på møter og utstillinger. Klubbsekretæren har vanligvis ansvaret for å holde medlemmene orientert om utstillinger og arrangementer. Katteklubben fungerer som et mellomledd mellom interesserte katteeiere og utstillingsarrangørene.

Til slutt må du være forberedt på at dagene på utstillingen kan være lange. Innsjekking og veterinærkontroll skjer vanligvis tidlig på morgenen, og det kan ofte være slik at ingen katter får forlate utstillingen før alle kattene har blitt bedømt. Det kan være lurt å ta med en god stol, en stor matpakke og kanskje en god bok. 

 

Sjekkliste – ting å ta med til en katteutstilling:

 • Stamtavle eller Huskattbevis
 • Vaksinekort
 • Påmeldingsbekreftelse
 • Kattedo, liten spade og kanskje ekstra sand til kattedoen
 • Pynt til buret
 • Mat og vannflasker
 • Kattefôr
 • Børste og/eller kam til katten
 • facebook
 • youtube