Hjem Om katten Voksen katt Katteraser Når du vil skaffe deg en rasekatt

Katteraser

Når du vil skaffe deg en rasekatt

NÅR DU VIL SKAFFE DEG EN RASEKATT

Når du har bestemt deg for å anskaffe en rasekatt, betyr det som regel at du har tenkt deg godt om – en rasekatt er sjelden et impulskjøp! Du har gjerne satt deg inn i hva du kan forvente av katterasen, både når det gjelder adferd og egenskaper. Likevel er det ikke alltid enkelt å ta et valg. Det er flere ting du må tenke på og ta hensyn til. I denne korte veiledningen gir vi deg litt hjelp med på veien. 

Lang pels eller kort pels? Liten eller stor katt? Det er flere utseendemessige egenskaper som i stor grad varierer mellom de forskjellige katterasene. Det samme gjelder for nedarvet adferd, personligheter, behov og tilbøyeligheter. For noen passer en aktiv og leken katt aller best, mens for andre er en rolig og bedagelig anlagt katt det perfekte valget.

De aller fleste katterasene har på en eller annen måte blitt avlet frem for å skape en katt med et bestemt sett med egenskaper. Det betyr at det på mange måter kan være lettere å finne den rette katterasen, du vet allerede på forhånd hva du kan forvente av katten du velger. Det er likevel noen ting du bør ta stilling til før du begynner å ta kontakt med oppdrettere.  

 

  • Det fysiske utseendet - Hvilke trekk hos katten ønsker du? Utseendet og fysiske egenskaper varierer mellom rasene, og det er svært viktig at du tenker gjennom hvilke egenskaper hos en eventuell katt som passer for deg. Vil du helst ha rett eller krøllet pels? En liten eller stor katt? Hvilken farge? En eventyrlysten og nysgjerrig katt, eller en katt som trives aller best i sofaen sammen med deg
  • Personlighet - Hvilken personlighet hos katten passer best til din egen personlighet? Det kan være lurt å gå gjennom de forskjellige katterasene og se på hvilke personlighetstrekk de forskjellige rasene har for å finne den som passer deg best. Blant rasekattene finnes det et stort utvalg av personligheter. Vi har katter som er sky og tilbakeholdne, aktive og hoppende glade eller rolige og bedagelige. Hver katteraser er unik, og det er lurt å sette seg inn i egenskapene til de forskjellige rasene før du bestemmer deg.
  • Lang eller kort pels? Hvor mye tid ønsker du å bruke på pelsstell? Til syvende og sist er det det spørsmålet du må svare ærlig på. Katter med lang pels ser flotte ut, men de trenger daglig børsting og stell. Hvis du ikke ønsker å bruke mye tid på dette, bør du heller vurdere en katt med kort pels. Eller hva med en hårløs katt? 
  • Hannkatt eller hunnkatt? Generelt sett er hunnkatter og hannkatter akkurat like gode kjæledyr, og forskjellen i personlighetene er minimale. Likevel er det mange som foretrekker det ene eller andre kjønnet. Det er viktig at du tenker gjennom hva du selv ønsker, så du ikke velger feil basert på andres preferanser.

 

Kontakt med oppdrettere

Når du har bestemt deg for en katterase, er det på tide å kontakte oppdrettere (det kan være lurt å finne flere). Oppdrettere kan også svare på eventuelle spørsmål du fremdeles måtte ha om rasen. I de fleste tilfeller vil du kunne besøke oppdretteren og se kattene før du tar det endelige valget. 

  • En rasekatt har alltid en stamtavle. Denne får du av oppdretteren, og den gir informasjon om kattens forfedre. Stamtavlen er en garanti for at katten er det oppdretteren sier den er.  
  • Det kan være en fin opplevelse å se kattungen hos oppdretteren, sammen med moren og søsknene, i et miljø den føler seg trygg og komfortabel i. Dette gir deg et godt førsteinntrykk, og du kan selv vurdere om kattene virker friske og godt ivaretatt.
  • Gi oppdretteren litt informasjon om deg selv og din livssituasjon. Hvis du har planer om å stille ut katten, er det viktig at du gir oppdretteren beskjed om dette fra begynnelsen av. Da kan oppdretteren hjelper deg med å plukke ut en kattunge som vil egne seg til dette.
  • Mange oppdrettere har ventelister med kjøpere til kattungene sine. Til syvende og sist er det oppdretterens ansvar å finne et godt og passende hjem til alle kattungene, og det er alltid oppdretteren som tar det endelige valget om hvem som får kjøpe kattungene. 

 

 

 

 

       
       
  • facebook
  • youtube