Hjem Om katten Voksen katt Livet med katten din Behov som kommer med alderen

Livet med katten din

Behov som kommer med alderen

Behov som kommer med alderen

De fleste katte- og hundeeiere vet hvor viktig det er med et tilpasset fôr til kattungen og valpen. Men det er ikke så mange som kjenner til at også eldre katter og hunder har spesielle næringsbehov.

Kattene og hundene våre lever stadig lenger etter hvert som kostholdet deres og veterinærtjenestene blir bedre og bedre. Vi er alle svært glade for at vi kan tilbringe enda flere år sammen med våre firbeinte venner, men hva innebærer egentlig den høye alderen i praksis? 

Aldringen er en individuell prosess som skjer sakte og som du til å begynne med ikke merker så mye av. Det er forandringer i cellene som ligger til grunn for aldringen. Dette er ingen sykdom, men en naturlig del av livet. Likevel finnes det mange sykdommer som ofte opptrer i forbindelse med høy alder, som det er mulig å forebygge med blant annet et tilpasset kosthold.

Visste du at kroppens aldringsprosess begynner når katten eller hunden har nådd halvparten av den forventede levetiden?

Alderdommen kan deles inn i to faser. I tabellen nedenfor ser du ved hvilken alder katter og hunder av forskjellige størrelser, når de ulike stadiene i aldringsprosessen.

tabell

Tegn på aldring kan være synlige
Siden aldringsprosessen er svært individuell, vil den merkes på forskjellige måter hos dyrene. Synlige tegn er som toppen på et isfjell og kan være for eksempel fargeforandringer eller strittende pels, redusert muskelmasse eller stølhet i kroppen. Du kan merke at katten eller hunden ikke er så aktiv som før. Katten velger hvileplasser som ikke er så høyt oppe som før, og den kan ha vanskeligere for å vaske seg på ryggen. Kanskje merker du at katten eller hunden sover mer, og at den er støl og har vanskelig for å reise seg etter at den har ligget stille en stund. Som eier kan du også merke at både luktesansen og synet blir dårligere hos kjæledyret ditt. Dette kan føre til at spesielt kattene blir mer kresne enn før. Tannhelsen henger sammen med hvor godt man tar vare på tennene, men med høy alder øker risikoen for tannstein og dårligere tenner. Både katten og hunden kan også begynne å reagerer annerledes på kjente situasjoner. De kan bli mer vare for stress og endringer i omgivelsene sine.

Tegn på aldring kan også være usynlige
I tillegg til de synlige tegnene skjer det også usynlige prosesser i kroppen med økende alder. Som eier er du kanskje ikke klar over at disse endringen skjer, men det er likevel viktig at du tar hensyn til dem når du velger fôr til katten eller hunden. De usynlige tegnene kan minne om den delen av isfjellet som er under vannflaten. Eldre dyr opplever ofte en nedsatt nyrefunksjon. Hjerte og kretsløpet eldes, noe som er mest markant hos små og svært store hunderaser. Pustemønsteret og lungefunksjonen kan endres, immunforsvaret blir dårligere og eldre dyr har ofte en mer sensitiv fordøyelse. Til sammen fører dette til at eldre katter og hunder er mer utsatt for sykdommer enn yngre dyr.

Endringer i energibehovet
Med alderen endres også energibehovet hos både katter og kunder. Kattens energibehov reduseres gradvis når katten er mellom 1 og 7 år, deretter er det stabilt til katten er rundt 12 år. Etter at katten har blitt 12 år, har den ofte vansker med å holde vekten. Dette betyr at energibehovet øker. Hos hunder er det motsatt. Med økende alder reduseres energibehovet som et resultat av en mindre aktiv livsstil. Dette er det viktig å være klar over for å motvirke overvekt. Selv evnen til å fordøye og å ta opp næringsstoffene endres. Dette er et resultat av at fordøyelsessystemet eldes, akkurat som de andre organene i kroppen.

Et tilpasset fôr har mange funksjoner
For å imøtekomme ernæringsbehovene til eldre katter og hunder har seniorfôrene våre et tilpasset energiinnhold, antioksidanter som bremser nedbrytingen i cellene, samt utvalgte proteiner av svært høy kvalitet som er lette å fordøye – samtidig som de bevarer muskelmassen. Disse proteinene kaller vi LIP-proteiner (low indigestible protein) som betyr at de er lette å fordøye og at minst 90 % tas opp av kroppen. Dette er spesielt viktig for dyr som har en sensitiv fordøyelse. Når proteinene er så lette å fordøye som LIP-proteinene, betyr det at bare en liten mengde proteinrester når tykktarmen. Gjæring av proteiner i tykktarmen kan føre til dannelse av gass og løs avføring.

EPA og DHA er to fettsyrer (omega-3) som virker betennelseshemmende både i tarmene, leddene og i huden. Et tilpasset fosforinnhold støtter nyrenes funksjon. I tillegg fremmes leddhelsen med kilder til glukosamin som stimulerer dannelsen av brusk og kilder til kondroitin som hemmer virkningen av enzymer som bryter ned brusk.

Fruktooligosakkarider (FOS) er kostfibre som skaper et surt miljø når de gjæres i tykktarmen og slik fremmer gode bakterier. Mannanoligosakkarider (MOS) er også kostfibre, men de binder dårlige bakterier i tarmen og fører dem med seg ut gjennom avføringen. Dette fører til en god tarmflora og et sterkt immunforsvaret. Det finnes flere ulike kostfibre som fremmer en god tarmhelse. Fiberinnholdet i fôrene våre til eldre katter og hunder er spesielt tilpasset behovene til eldre dyr.   

I tillegg til alt dette inneholder fôrene til eldre katter også ekstra antioksidanter og aminosyren tryptofan. Tryptofan er et forstadium til serotonin som er en signalsubstans i hjernen med stor betydning for velbefinnende og evnen til å håndtere uro og redsel.

Sammendrag
Katter og hunder som har levd halvparten av den forventede levetiden begynner å eldes, selv om det ikke alltid synes på utsiden. Aldringsprosessen er individuell, og det er viktig å ta hensyn til alderen når du velger fôr.

Royal Canins fôr til eldre katter og hunder er utviklet for å gi kattene og hundene en langsommere aldringsprosess og et sunnere liv – også i høy alder.

Madelene Rydh, Scientific Communication Manager

  • facebook
  • youtube