Hjem Om katten Voksen katt Livet med katten din Har katten din problemer med hårballer?

Livet med katten din

Har katten din problemer med hårballer?

Har katten din problemer med hårballer?

Katten bruker mer enn 30 timer i uka på pelsstell, og 2/3 av pelsen den mister ender opp i magen.

Denne konstante pelspleien tjener til mange ulike funksjoner:
• Rengjøring
• Fjerner gammel pels
• Avkjøling
• En del av den sosiale atferden
• Føle seg vel / beroligende

 

Hvor mye tid som går med til pelsstell hver dag, påvirkes blant annet av hvor aktiv katten er, og på den fysiologiske tilstanden (alder, kastrering etc.). En innekatt som ikke stimuleres til å være aktiv, tilbringer mye tid på kroppspleie og vasker seg betydelig oftere enn f. eks. en utekatt. Lang pels, stress og atferdforstyrrelser kan øke tiden katten bruker på pelspleie, noe som dermed kan føre til problemer med hårballer.

Innekatter røyter stort sett hele året, noe som har sammenheng med den nesten konstant høye innetemperaturen og kunstig belysning. Pelsen som har blitt svelget kan klumpe seg sammen i både magesekk og tarm, og lager dermed hårballer i fordøyelsessystemet.

Hva er hårballer?

Hårballer er en ”fast” masse som består av svelgede hår som samles i fordøyelseskanalen. Hunder svelger nesten ikke hår når de slikker seg, noe som har sammenheng med overflaten på tungen. Kattens tunge har en veldig ru overflate, som består av mange spisse utvekster (papiller) som peker bakover i munnen. Papillenes utforming gjør det umulig for katten å spytte ut pelsen den allerede har begynt å slikke i seg, og dermed blir det en stor mengde pels som svelges.

Hvilke konsekvenser får dette?

Hårballer kan føre til oppkast, forstoppelse, og i verste fall kan de også føre til blokkering av tarmen. Katter med lang pels, samt innekatter er spesielt utsatte. Det samme gjelder også katter med nedsatt tarmfunksjon.

Hvordan kan man forebygge forekomsten av hårballer?

Den beste forebyggende pleien er å børste / gre katten din regelmessig, for på den måten å redusere antall hårstrå som svelges. La katten bli vant til daglig børsting, og gjør pelspleien til en naturlig og koselig del av kattens hverdag.

Flere kattefôr inneholder spesielle næringsstoffer som er med på å eliminere hårballer regelmessig gjennom avføringen. Dette er gjerne en kombinasjon av ulike fibere og psyllium (loppefrø). Fiber kan deles inn i fordøyde og ufordøyde fibere. De ufordøyde fibrene (som ofte benevnes som cellulose eller råfiber) bidrar til å transportere maten gjennom fordøyelseskanalen, mens den andre typen av fibere er med på gjæringsprosessen i tykktarmen (nødvendig for å gi tarmcellene næring).

Et balansert innhold av ulike fibertyper med forskjellige egenskaper er med på å transportere hår katten har svelget regelmessig ut gjennom systemet, og forhindrer dermed at hårene samles og får mulighet til å danne hårballer.

I kombinasjon med disse fibrene spiller også psyllium en viktig rolle i forebyggingen av hårballer. Psyllium er rik på planteslim som legger seg som en slags gelé rundt hårstråene, og forhindrer at de danner hårballer.

  • facebook
  • youtube