Livet med katten din

Hur mår utekatten

Hvordan har utekatten det?

Dette bør du sjekke hver dag!

Tannstein, flått, parasitter og småsår kan bli livsfarlige. Katter viser sjelden tegn på at de er syke eller har det vondt. Her får du fem tips til hva du bør sjekke hver dag så du merker det tidlig når katten ikke lenger har det bra!

Har du en utekatt som trives med å fange mus, slåss med naboens katt og gå på andre eventyr? Livet som utekatt kan være spennende, men det er også krevende.
Gjør det til en vane å kose med katten en stund hver dag og gjør samtidig en helsesjekk av katten. Katten viser sjelden at den er syk eller at det er noe som feiler den. At du oppdager eventuelle problemer på et tidlig tidspunkt kan være avgjørende for katten.

 

Kjenn!

Pelsen: Er pelsen tett og glansfull? Pelsen gjenspeiler kattens generelle helsetilstand. Hvis pelsen er matt og ujevn og det ikke er på grunn av at den røyter, så bør du ta katten til veterinæren. En dårlig pels kan være et tegn på at noe er galt!

Kroppen: Stryk katten langs siden og over ryggen. Du skal kjenne ribbeina, hoftebein og ryggraden når du klapper katten med lett hånd. Hvis ribbeina er markante når du klapper katten, er den for tynn.

Halen: Katter har dårligere blodsirkulasjon i halen, så en infeksjon her kan raskt bli alvorlig. I verste fall kan man bli nødt til å amputere halen. Kjenn derfor godt etter på halen så du er sikker på at katten ikke har noen sår der.

Viktig! Sørg for at du gir katten et komplett fôr så du er sikker på at den får i seg alle næringsstoffene den trenger. En katt som er mye utendørs forbrenner betydelig flere kalorier enn en innekatt. Selv om katten fanger mus så dekker ikke det hele næringsbehovet. Royal Canin har utviklet fôret Royal Canin Outdoor, spesielt til utekatter. Dette fôret bidrar til å bygge opp et sterkt immunforsvar, fremmer kattens bevegelighet og styrker leddene, samtidig har det et høyt energiinnhold.

 

Lukt!

Munn og ører: En frisk munn lukter ikke dårlig. Selv om munnen ser ok ut, kan det finnes infeksjoner under tannkjøttet, som ikke er synlig. Dette bør en veterinær ta en kikk på. Også ørene skal være fri for lukt og ikke inneholde for mye ørevoks. Sjekk også at ikke katten har noen parasitter.

 

Se!

Tenner: Kattens tenner skal være hvite og fine. Tannstein som legger seg som et gulbrunt belegg på tennene til katten, kan føre til at katten har smerter og ikke vil spise. Det kan også føre til betennelser i tannkjøttet. Tannkjøttet skal ikke være rødt – det kan være et tegn på en betennelse. Man bør la en veterinær kikke på tennene til katten regelmessig siden mange problemer begynner under tannkjøttet.

Tips! Royal Canin Oral Care reduserer dannelse av tannstein med opp til 59 %. Fôrkulene er utformet for å stimulere til tygging og har en rensende virkning som bidrar til å redusere dannelsen av plakk på tennene.

Småsår: Det hender at utekatter blir involvert i slåsskamper, og selv et lite bitt kan fort bli betent slik at katten trenger behandling av veterinær.  

Urin: Det kan være vanskelig å holde oversikten med hvor mye katten drikker og tisser. Urinsteiner er et vanlig problem hos katter siden de av og til drikker for lite.
Et tips er å gi annethvert måltid som våtfôr, for eksempel Instinctive i gelé, for at katten skal få i seg mer væske. Det er spesielt hannkattene som ofte får urinsteiner.

Klørne: Pass på at klørne ikke blir for lange. Klør som får vokse uten tilsyn, kan vokse rundt og inn i tredeputen, som er svært smertefullt for katten. 

Tips: Skaff et godt klorebrett. Jo lengre og høyere, jo bedre. Helst skal katten kunne klatre opp med alle fire potene på klorebrettet.

  • facebook
  • youtube