Hjem Om katten Voksen katt Livet med katten din Hvorfor legger kastrerte katter lettere på seg?

Livet med katten din

Hvorfor legger kastrerte katter lettere på seg?

Når katten kastreres, reduseres ikke bare energiforbruket og stoffskiftet, men inntaket av føde øker også. Derfor er det tre ganger høyere risiko for kastrerte katter å bli overvektige.

Katter kan ikke regulere matinntaket raskt

I naturen jakter kattedyr i en frekvens som gjør at de får i seg en konstant næringsmengde. Får tamkatten fôr som inneholder mye mer kalorier og fett enn den trenger, tar det nesten tre måneder før katten klarer å redusere inntaket (konsumpsjonen). Da har katten allerede blitt overvektig! Det er derfor veldig viktig å forebygge overvekt, da dette er mye lettere enn å måtte slanke katten!

Kastrering fører raskt til kraftig vektøkning

Allerede 48 timer etter kastrering øker katten sitt daglige inntak av føde (+26 % hos hannkatter, +18 % hos hunnkatter). Energiforbruket reduseres samtidig med ca 30 %, noe som innebærer at de fleste katter får en for stor dagsrasjon og lagrer de overflødige kaloriene som fett. Vektøkningen skjer veldig raskt. Allerede to måneder etter kastreringen har hannkatten lagret dobbelt så mye fett som hunnkatten. Dette forklarer hvorfor kastrerte katter, og da spesielt hannkatter, har lett for å bli overvektige.

Overvekt fører til dårligere helse

Overvekt er hovedårsaken til at katter utvikler diabetes mellitus, en sykdom hvor blodsukkeret øker og forårsaker andre sykdommer.
Overvekt hos katter kan også føre til leddproblemer, som f. eks artrose. Dessuten skader den økte fettlagringen:
• immunforsvaret, som øker infeksjonsfaren og nedsetter sårheling
• lever, hjerte og lunger, som fører til dårligere kondisjon, samt øker risikoen ved narkose

Overvektige katter kan til slutt også endre atferd: De vasker seg mindre, noe som kan føre til hudproblemer. De rammes også oftere av urinstein og forstoppelse, da de ikke går like ofte på kattekassa.

Kattefôr med høyt proteininnhold opprettholder idealvekten

For å forebygge vektøkning hos kastrerte katter vør man gi et fôr som inneholder et lavere fettinnhold. Fett er det næringsstoffet som gir mest energi. Fôret bør også inneholde færre karbohydrater fra stivelse, som er med på å stimulere appetitten, og dermed øker risikoen for diabetes.

Et høyt proteininnhold av høy biologisk verdi, bidrar til å tilfredsstille kattens appetitt. Katten bevarer også muskelmassen samtidig som kaloriinntaket minsker. Et tilskudd av L-karnitin reduserer dessuten lagringen av fett.

  • facebook
  • youtube