Livet med katten din

Pels og hygiene

Stell av pelsen

 

Katten er et svært renslig dyr. Hvis katten er frisk og sunn, behøver du som katteeier ikke å tenke på pelsstell. Hvis katten røyter mye, eller hvis du har en katt med lang pels, må du bruke litt tid på å stelle pelsen. Det kan også være lurt å gå over pelsen regelmessig for å hindre at det dannes tover. Oftest oppstår det tover når katten er mye utendørs, spesielt hvis den ferdes mye i vått terreng. Hvis katten får for mange tover, kan dette skape grobunn for parasitter. Parasitter kan føre til kløe, irritasjon og betennelser, som igjen kan føre til stort ubehag for katten.   

Gjør det til en vane og gå over kattens pels og kropp hver uke for å oppdage eventuelle parasitter, småsår, betennelser og andre problemer som kan oppstå i huden og pelsen. Venn katten tidlig til kam og børste og gjør stellet til en hyggelig stund sammen. Prøv å unngå at katten leker med kammen eller børsten.   

Hvis katten trenger å bades, for eksempel før en utstilling, er det lurt å rådføre seg med noen som har erfaring med å bade katter. For å lykkes med badet, kreves det stor tålmodighet, en varsom, men bestemt hånd og fred og ro under badet. Husk på at badevannet ikke skal være verken for varmt eller for kaldt. Kattens kroppstemperatur ligger rundt ca. 38,5 grader C, og vannet bør også holde den temperaturen. Pass på å være nøye når du skyller ut sjampo og eventuell balsam.

Det er helt vanlig at man av og til finne værhår og deler av klør på puter, i sofaen eller på andre steder katten bruker å sove. Dette trenger du ikke uroe deg over. Det er helt normalt at katten mister værhår og fjerner skadde deler av klørne med jevne mellomrom.

Vær forsiktig med å rengjøre eller pirke i kattens øyner. Hvis katten har rennende øyner, betennelser i øynene eller liknende, er det best å ta katten til veterinæren. En frisk katt har vanligvis ikke rennende øyner. Dette kan være et tegn på problemer med tårekanalene eller øyenlokkene, eller katten kan ha en betennelse. 

Hvis du må rense øynene, så bruk produkter som veterinæren eller dyrebutikken har anbefalt.

Ørene skal ikke rengjøres med mindre du ser gule eller brune klumper. Hvis katten klør seg iherdig i øret eller heller på hodet, bør du ta den til veterinæren så raskt som mulig for å få råd om hvilke produkter du skal benytte. Bruk aldri bomullspinner for å rense kattens ører.

 

Kattens tenner

Ved firemånedersalderen begynner katten å få sine voksne tenner. Spesielt hjørnetennene har en annen form enn melketennene. Det er vanskelig å pusse tennene til en katt, men det er en svært effektiv måte å hindre dannelsen av tannstein og tannkjøttbetennelser på. Du bør regelmessig kontrollere fargen på tennene og tannkjøttet og se etter eventuell tannstein. Det er også viktig å gi katten et fôr som fremmer god tannhelse.

Venn katten til å spise tørrfôr og drikke vann.

 

Katten trenger å bruke klørne

Å klore på forskjellige ting er helt normal adferd for en katt. Dette kan være vanskelig å integrere med et liv i en leilighet. En katt som klorer på trær ute er ikke noe problem, men en skinnsofa som blir klort i stykker er ikke like greit. Når katten bor i leilighet er det viktig å lære den å klore på riktig sted, f.eks. på kattetrær og klorebrett. Det er viktig at du er bestemt og viser det rette stedet å klore på med en gang katten vil klore på ting du ikke ønsker den skal ødelegge. Si et enkelt «nei» samtidig som du lager en høy lyd, du kan for eksempel klappe i hendene. Det bruker å holde for å få katten til å slutte. 

Når katten har funnet seg til rette i det nye hjemmet sitt og spiser, drikker og gjør fra seg på rett sted, så har dere begynt på et fantastisk liv sammen. Få dyr kan framkalle så mye velbehag som en malende katt.

  • facebook
  • youtube