Hjem Om katten Voksen katt Livet med katten din Respekt for kattens behov!

Livet med katten din

Respekt for kattens behov!

Respekt for kattens behov!

Uansett hvor forståelig det er at vi har sterke og varme følelser for kattene våre, må vi for all del unngå å menneskeliggjøre dem på dette viset. 

Det er forståelig, men likevel feil på et biologisk nivå å sammenligne en katt med et lite menneske. Å gjøre dette kan også medføre en risiko for dyrets helse. En mengde forskjellige levevesener utgjør det biologiske mangfoldet i verden. Sammen utfyller de hverandre og opprettholder den skjøre balanse som mennesket ikke under noen omstendigheter må endre. Følgene av å ikke ta hensyn til hvordan kattene fungerer biologisk og fysiologisk, kan være skjebnesvangre for dem.

Dette kan best forklares gjennom noen eksempler i forbindelse med kattens kosthold.

• Mennesket kan uten problemer veksle mellom forskjellige næringsmiddeltyper. Men hvis fordøyelsessystemet vårt var som kattens, ville dette innebære konstant diaré!

• Mennesket har behov for å tilberede maten ved å salte, sukre og krydre den samt å servere den på en måte som gjør måltidet til en positiv opplevelse. Katten bedømmer maten etter hvordan den lukter.

• Mennesket har siden urtiden kunne spise i fred og ro uten å være redd for å bli et bytte for rovdyr. Katten derimot, som andre dyr som risikerer å bli angrepet eller få maten frastjålet, har en innebygd refleks som får den til å spise raskt.

• Mennesket spiser regelmessig (frokost, lunsj, middag). Mens katten, som opprinnelig var et dyr som jaktet ensom i øde områder, tilpasser næringsinntaket med mange små måltider, både om dagen og om natten (inntil 16 måltider per døgn).

En katt er en katt, uansett hva man måtte tenke om det. Og den må verdsettes, behandles og respekteres sådan. Forskere og eksperter har for øvrig nettopp begynt å fremme denne kunnskapen, og de støtter opp under eksemplene ovenfor. Fordøyelsen er et typisk eksempel på reaksjoner og mekanismer som er unike for hver art. Funksjonene er så ulike at det ville være helsefarlig for en katt (eller et menneske) å ikke ta hensyn til disse ulikhetene.  Følger vi næringens vei gjennom organismen, er det lettere å forstå dette grunnleggende konseptet. Fordøyelsessystemet hos mennesket utgjør 11 % av kroppsvekten, hos katten utgjør det bare 2,8 til 3,5 %! Da kan vi lettere skjønne at mennesket kan fordøye næringsstoffer av en mer varierende karakter enn hva katten kan.

  • facebook
  • youtube