Hjem Sunn ernæring Fôrallergi Hva betyr en fôrallergi?

Fôrallergi

Hva betyr en fôrallergi?

Hva betyr en fôrallergi?

Generelt sett betyr en allergi at kroppens immunforsvar overreagerer på et stoff som normalt sett ikke er skadelig. Dette kan for eksempel være et stoff eller en ingrediens i fôret. I denne artikkelen diskuterer vi mekanismene bak en fôrallergi og oppklarer noen vanlige misforståelser når det gjelder allergi hos katt og hund. 

Av alle næringsstoffene som finnes i katte- og hundefôr er det bare proteinet som kan virke som et allergen; dvs. stimulere immunforsvaret til en allergisk reaksjon. Proteiner finnes i mange forskjellige råvarer, både animalske og vegetabilske. Dette gjør at mange feilaktig tror det er kornet som er synderen. Hvis en katt eller hund er allergisk mot en korntype, er det altså proteinet i kornet som er årsaken til reaksjonen. Et kjæledyr som er allergisk kan være allergisk mot ett eller flere spesifikke proteiner. Men en katt eller hund kan ikke være allergisk mot proteiner generelt. Proteiner er en livsviktig del av kostholdet, og de er nødvendig i riktige mengder – hver dag.  
 

HVORDAN OPPSTÅR EN ALLERGI?

En vanlig misforståelse er at en fôrallergi bare blusser opp ved et fôrbytte. Men faktum er at kroppen må ha blitt utsatt for allergenet flere ganger for at en allergi skal oppstå. Immunforsvaret «leser av» proteinet og danner spesifikke antistoffer. Det er først når det finnes antistoffer mot proteinet at en allergisk reaksjon kan utløses i kroppen. Katten eller hunden kan ha spist et fôr i flere år før en allergi blir utviklet. At et dyr plutselig reagerer allergisk på en proteinkilde det har spist hele livet, er altså ikke uvanlig, tvert imot. Hvorfor enkelte katter og hunder utvikler allergier vet man ikke helt, men man vet at både miljøfaktorer og arvelige faktorer spiller inn. Derfor er det en generell anbefaling at man ikke skal avle på en katt eller hund som har allergier.  

 

FLERE VANLIGE MISFORSTÅELSER

«Hunden min er allergisk mot protein.»
Det stemmer at det er proteiner man blir allergisk mot, men en allergi utløses av ett eller flere spesifikke proteiner. Kjæledyret kan for eksempel være allergisk mot storfeproteiner, kyllingproteiner eller melkeproteiner, men ingen er allergisk mot alle proteiner.

«Katten min har akkurat byttet fôr, og nå har den begynt å klø seg. Det må være en fôrallergi.»
Første gangen en katt eller hund utsettes for et allergen kan den ikke reagere allergisk på det. Det er nødvendig med gjentatt kontakt for at immunforsvaret skal kunne danne de antistoffene som kreves for å skape en allergisk reaksjon. Det er derfor uvanlig at en allergi bryter ut i forbindelse med et fôrbytte. 

  • facebook
  • youtube