Lipider

Fett er viktig for hunder og katter

Hunder tiltrekkes fra naturens side av mat som er rik på lipider, men slik mat må begrenses når dyret ikke får mye fysisk mosjon. Dersom denne maten ikke rasjoneres strengt, kan for stort inntak av lipider føre til overvekt. Likevel greier ikke dyr seg uten dem, fordi de tilfører energi og essensielle fettsyrer. 

Lipider er en familie av organiske substanser som er bedre kjent som fett. Fettsyrer og glyserol, som sammen danner triglyserider, er hovedelementene. Lipider kan være enkle (triglyserider, voks) eller komplekse (som inneholder mange andre elementer). Cellemembraner er for eksempel sammensatt av fosfolipider. Fett er den aller viktigste energikilden for hunder, som oksiderer dem for å trekke ut den energien de trenger. Ett gram lipider representerer ca. 9 kcal av metabolsk energi, to og en halv ganger mer enn det som tilføres av ett gram karbohydrater eller proteiner.

Noen fettsyrer – kalt essensielle – har også strukturelle funksjoner for cellene eller fungerer som forløper for spesifikke hormoner. Mat rik på lipider er mat som har stor andel av animalske fettstoffer (smør, talg, svinefett, egg, fjærkrefett, fiskeolje) og vegetabilske fettstoffer (oljer, oljefrø).

  • facebook
  • youtube