Hjem Sunn ernæring Royal Canins fremgangsmåte Hva ligger bak fôret hunden din spiser?

Royal Canins fremgangsmåte

Hva ligger bak fôret hunden din spiser?

Hva ligger bak fôret hunden din spiser?

Alle hunder skal spise. De fleste ansvarlige hundeeiere gir i dag hunden sin et ferdig produsert tørrfôr. Dette gjør man fordi man vet at da får hunden alle de næringsstoffene den har bruk for. Men tenker vi noen gang over hva som ligger bak det fôret hunden vår spiser.

Alle hunder skal spise. De fleste ansvarlige hundeeiere gir i daghunden sin et ferdig produsert tørrfôr. Dette gjør man fordi man vet at da får hunden alle de næringsstoffene den har bruk for. Andre kan ha en rase med spesielle behov, eller man kan ha en hund som har problemer som krever en spesiell ernæring. Men tenker vi noen gang over hva som ligger bak det fôret hunden vår spiser.  Vi skal se litt på hvilket arbeid det ligger bak å fremstille et høykvalitetsfôr til hund. I denne artikkelen skal vi se på Royal Canin sin fremstilling av hundefôr.

Forskning

Før man begynner å produsere hundefôr er det viktig å vite hvilke behov hunden har. Ved Royal Canin sitt hovedsete i Syd-Frankrike har man en egen forskningsavdeling som utvikler oppskriftene til de forskjellige fôrene. Forskningsavdelingen her samarbeider tett med veterinærhøyskoler og universiteter over hele verden. Ved forskningssenteret søker man å utvikle det til enhver tid beste fôret ut i fra den viten man har om hunder i dag. Vår viten om hunder blir stadig bedre, og derfor ser vi også at det hele tiden skjer en utvikling i fôret. Hundefôret blir bedre og bedre tilpasset hundens behov. Samtidig som man kan lage et fôr som er bedre tilpasset hunder med spesielle behov.

Når man har utviklet oppskriften til et nytt fôr er det også viktig at man tester fôret. Det er særlig viktig at fôret også smaker godt.

Kennel

Kennelen som ligger i idylliske omgivelser, ved siden av vinrankene i utkanten av forskningsparken rommer 110 hunder av forskjellige raser. Det er 20 forskjellige raser i kennelen. Hundene har hvert sitt rom med løpegårder med muligheter for å være ute i store luftegårder. Hundene får godt stell, og mye kos av et godt kvalifisert personale. Det er også en egen liten dyreklinikk hvor man følger med at hver enkelt hund og katt har det godt.

Hundenes jobb er å kontrollere smakligheten på fôret. Dette gjør man ved at man tester 2 fôr mot hverandre. Og man ser hvilket fôr den enkelte hunden foretrekker. Man samler også opp avføringen fra hundene og undersøker denne.

Før et fôr kommer i salg blir det også testet hos hundeoppdrettere over hele Frankrike.

Råvarer

Råvarene blir kjøpt inn fra faste leverandører som vet hvilke kvalitetskrav fabrikken stiller. Man vet hvilken bonde de enkelte råvaren kommer fra.
Om man besøker fabrikken i Aimargues, vil man se at det utenfor fabrikken står en lang rekke trailere sirlig oppstilt ved siden av hverandre. Dette er trailere som venter på å får levere varene sine på fabrikken. Før sjåføren får lov til å kjøre inn på fabrikken skal lasten igjennom en kvalitetskontroll.

Kvalitetskontrollen blir utført ved laboratoriet på fabrikken. Laboratoriet utfører rundt 150 analyser av råvarer hver dag. Etter ca 45 minutter vil sjåføren få lov til å kjøre inn på fabrikken og bort til en av de 53 siloene for å losse råvarene. Selv om råvareleverandørene vet at Royal Canin stiller strenge krav til råvarene så blir allikevel 1 – 5% av trailerne avvist.

Laboratoriet

Laboratoriets hovedoppgave er å garantere topp næringsverdi, trygt fôr. Her blir det utført 40 000 analyser hvert år. Man tester selvfølgelig også det ferdige produktet. En av de tingene man tester er fôrkulas fysiske egenskaper. Hvor mye kraft skal det til for å tygge igjennom kula? Hvor langt går tannen til hunden inn i fôrkula? (Det vil si: Hvor godt skraper fôrkula opp langs tennene for å fjerne plakk?) Man tar jevnlige prøver av fôret under hele produksjonen. Disse prøvene oppbevares i 1 ½ år slik at man kan gå tilbake for å sammenlikne om man skulle få noen klager.

Produksjon

Ved denne fabrikken produseres det på flere linjer samtidig. Etter at råvarene har forlatt siloen blir de blandet etter oppskriften. Deretter blir den ferdige miksen malt opp, slik at man får den riktige konsistensen på det ferdige produktet. Så tilsettes ytterligere en del mineraler og vann før produktet går til ekstrudering. Under ekstruderingen blir fôret kokt i 45 sek ved 120o C og 10 bar trykk. Deretter blir massen trykket igjennom en plate med små hull. Rett etter denne platen er det en kniv som kutter, slik at man får den eksakt riktige størrelsen på fôrkula. Nå blir fôrkulene tørket.

Til slutt i prosessen blir fôrkulene belagt med smaksstoffer, vitaminer og fett. Dette er en viktig del av prosessen siden mye av smaken på fôret sitter på utsiden av fôrkulene.

Pakking og lagring

Til slutt blir fôret pakket, enten i papirsekker eller helt tette sekker belagt med aluminium. I sekkene som er belagt med aluminium er luften erstattet med nitrogen. Dette gjøres fordi alt fett som kommer i kontakt med luft (oksygen) vil harskne. Når det er nitrogen i sekken vil man nedsette harskningen vesentlig. Smaklighetforsøk utført på katter, har også vist at når fôret har blitt noen måneder gammelt så foretrekker kattene helt klart det fôret som har vært i de sekkene som har blitt beskyttet mot harskning.

Etter pakking blir fôrsekkene lagt på paller og kjørt ut på lageret. Ved fabrikken er det ikke lager til mer enn 2 – 3 dagers forbruk. Dette sikrer at produktet som kommer ut til våre elskede kjæledyr er så ferskt som mulig.  

  • facebook
  • youtube