Hjem Sunn ernæring Royal Canins fremgangsmåte Utfordringer i forbindelse med betegnelser og ingredienser

Royal Canins fremgangsmåte

For å gi kjæledyret et balansert fôr må man være oppmerksom på NÆRINGSSTOFFER (proteiner, mineraler, vitaminer, fett, karbohydrater), på mengdene, og på mangfoldet i råstoffkildene, framfor å være oppmerksom på BETEGNELSER og INGREDIENSER («med kylling», «med lam», «med laks»).

Hvorfor har et fôr som inneholder 25 % ferskt kjøtt bare 4-5 % proteiner?

ferskt_kjøtt

I henhold til lovverket må fôrprodusentene liste innholdet i fôret i henhold til vekt før tilberedning.
Dette kan føre til at ferskt kjøtt eller andre ingredienser med høyt vanninnhold, står øverst på innholdslisten og gir inntrykk av at dette utgjør hovednæringsstoffet i fôret.
Når man blir klar over at f.eks. ferskt kjøtt består av 75 % vann, vil man se at et fôr som består av 25 % lam før tilberedning, bare har 6–7 % lammeproteiner i det ferdige tørrfôret. La oss tenke oss at det samme fôret også består av 20 % mais, 20 % ris, 15 % tørket fisk, 10 % fjørkrefett og 10 % planteolje. Produsenten har lov til å skrive lam som hovedingrediens, men fôret inneholder faktisk bare 4–5 % lammeprotein, mens korn vil være hovedbestanddelen i fôret.

Alle ingrediensbetegnelser er fastsatt ved lov:

ingredienser

Ett fôr: tre forskjellige betegnelser

Fôr kan lages med for eksempel 4 % kylling, 4 % lam og 4 % okse, sammen med andre ingredienser. Dette fôret kan da pakkes i tre forskjellige emballasjer med tre forskjellige betegnelser: «med kylling», «med lam» og «med okse». Likevel vil det alltid være forbrukere som sier at deres dyr foretrekker f.eks. fôret med okse, selv om innholdet er identisk i de tre fôrene.

Fôrets kvalitet bedømmes på forskjellige måter:
- På kort sikt: smakelighet og fordøyelsestoleranse.
- På middels sikt: utviklingen av dyrets vekt og pelskvalitet.
- På lang sikt: utviklingen av dyrets helse, sportsresultater eller resultater i avl.
Kvaliteten til fôret avhenger i første rekke av kvaliteten til ingrediensene. Lett fordøyelige ingredienser som tilfører all næringen dyret trenger, er viktig for en vellykket formel. Jobben til fôrprodusenten er å kombinere de forskjellige ingrediensene på en måte som respekterer de næringsmessige og teknologiske begrensningene. Kvaliteten er også avhengig av hvordan fôret tilberedes og oppbevares.
Et kvalitetsfôr er dermed et resultat av mange forskjellige faktorer.

Fra boken: Alt du trenger å vite om næringsstoffer av professor Dominique Grandjean

  • facebook
  • youtube